Za ZZ “Agrosoj” inspiracije i inovacije na MACFRUT-u

 

Srednjobanatska ZZ „Agrosoj“ iz Neuzine kod Sečnja ima raznovrsnu proizvodnju. U početku je bila opredeljena za ratarstvo ali, primentili su da vremenske prilike jako utiču na prinose, te je došlo je do strategijskog zaokreta. U strukturu proizvodnje uključeni su i povrtarstvo i voćarstvo.

Na primarnu proizvodnju nadovezali su se i skladišni prostori. Oni su bili neophodni jer tokom godine postoje oscilacije i padovi cena.

 

ČITAJTE I: MACFRUT 2025: „Poljoprivrednici nove generacije „ i ovog puta ponos su nacije

 

 

Poslovodstvo ove zadruge prati nove tehnologije i pokušava da koristi sve što one, zajedno sa tehnikom, pružaju. Primera radi, kroz određene sisteme prati se potrošnja vode, doziraju se đubrivo i pesticidi kao i materije potrebne za razvoj povrtarskih biljaka. Sem toga, koriste i navigacione sisteme na mašinama kako bi bili što efikasniji. U skladištima upotrebljavaju tehnologije manipulacije vazduhom, strujanje vazduha prilikom čuvanja povrća kao i kontrolu temperature i vlažnosti vazduha.

Foto: Agroportal.rs/Nandor Vereš, direktor ZZ „Agrosoj“

Budućnost povrtarstva je u malim pakovanjima

Na nedavno održanom sajmu “MACFRUT” u italijanskom gradu Rimini bio je i Nandor Vereš, direktor ZZ “Agrosoj”. Svoje utiske podelio je sa Agroportal.rs.

Foto: Agroportal.rs

-Kada govorimo o povrtarskoj proizvodji, njena budućnost je u malim pakovanjima. Na sajmu MACFRUT u Riminiju videli smo da sve ide u tom pravcu. Hrana više nije rinfuz, odmah je spremna za upotrebu u domoćeinstvu, kaže Vereš.

Foto: Agroportal.rs

Na pitanje koliko je ovaj način plasmana povrća primenljiv kod nas, on smatra da ući u ovu priču ni malo nije jednostavno jer treba sve pripremiti što zahteva značajna ulaganja.

Foto: Agroportal.rs

-Teško je, ima dosta međukoraka da bi se došli do toga. Prvo je potrebo stabilizovati proizvodnju, a posle toga, kada već postoji određena količina robe ona će učiniti da te pakerice budu isplative. Onda vredi ući u takvu investiciju. Utisak sa sajma, vezan je za voćarstvo i put kojim ono ide. Videli smo dosta zanimljivih tehnoloških inovacija, prvenstveno da se veća pažnja poklanja prirodi, poručuje sagovornik Agroportal.rs.

Foto: Agroportal.rs

Po njegovim rečima situacija se stalno poboljšava, tehnologija uvek ide napred. Nažalost, ove godine u Srbiji puno voća je izmrzlo, tako da je pitanje koliko će ovo sve biti usvojivo. Vereš samtra da se postavlja pitanje ko će investirati ove godine u voćarstvo.

– Ali generalno, kako što nam rekao, sve ide u pravcu malih pakuvanja, poručuje on.

Foto: Pixabay

Luk i šargarepa na policama trgovinskih lanaca

ZZ “Agrosoj” ove sezone na 40 hektara je zasnovala proizvodnju luka,  a na 20 hektara šargarepe. Na 16 hektara je zasad višnje.

Cene luka  poslednje 2-3 godine beležile su rast, a onda je došolo do zasićenja tržišta i prošle godine je, kako kaže Nandor Vereš, bilo dosta problema. Bilo je dosta luka koji nije našao svog kupca i kad je takva situacija, onda cena brzo “traži dno”. U principu, povrtarstvo i voćarstvo su dugoročne priče.

Foto: Pixabay

-Ako se jedne godine desi tržišna anomalija, to ne znači da ona mora da nam ili treba da nam bude reper za sledeće investicije. Gleda se prosek od 5-6 godina. I u tom kontekstu luk ima svoje zakonitosti, isto kao i šargarepa. Imaju svoju standarnu cenu koja je opet, kad se uporedi sa ratarskom proizvodnjem, mnogo bolja. Kaga govorim o višnji, nekako još nismo savladali tu proizvodnju. Ali, ove godine smo napravili dosta dobrih pomaka što se tiče poboljšanja oprašivanja i zaštite. Nežalost bio je mraz, pa je ostalo samo nekih 30% oplođenih cvetova. Ali šta da radimo, tako je u poslu, objašnjava naš sagovornik.

Povrće proizvedeno na njivama ove zadruge, svoje kupce nalazi mahom u Srbiji preko trgovinskih lanaca.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Ova zemljoradnička zadruga iz Srednjeg Banata od samog nastanka teži modernizaciji proizvodnje i nastoji da u što većoj meri ekstenzivnu proizvodnju zameni intenzivnom.

Jedan od razloga zbog kojeg je Vereši posetio MCFRUT je i ubacivanje lekovitog bilja u plodored, konkretno kamilice. U Riminiju je pronašao sagovornike, napravio kontakte i ugovorio prve sastanke. Prvi korak je napravljen, a sudeći po posvećenosti poslu zaposlenih u ovoj zadruzi neuzinski atar vrlo brzo zamirisaće na kamilicu.

Piše: Jasna Bajšanski