Intenzivne pripreme povrtara za novu sezonu

Povrtari se intenzivno pripremaju za novu sezonu, a tako je i u plastenicima Dragana Vukobrata iz Kikinde gde se ubrzano seče zelena salata. Cenom ovog povrća Dragan nije zadovoljan jer je, kako kaže, ista u poslednjih pet godina.

 

 

ČITAJTE I: Plodored u povrtarskoj proizvodnji

 

 

Ali troškovi njene proizvodnje nisu isti, oni se povećavaju. Na pitanje šta očekuje od ove godine, Dragan kaže da je prošla bila užasna, a da će ova biti još gora.

-Proizvodim kornišon na špaliru i papriku u plasteniku i na otvorenom polju. Pomažem i prijatelju koji proizvodi kupus, karfiol i krompir. Nadam se da ću u saradnji sa stručnjacima uspeti da smanjim troškove i na taj način nešto i zaradim, kaže Vukobrat.

Bez obzira na sve, sezona je na pragu pa su i pripreme za nju u toku. Đubrivo još nije kupio jer ima naznaka da će, kako kaže,  njegove cene pasti. Inače, jesenas je razbacao stajnjak što je za povrtarstvo neophodno.

Savetovanje o savremenoj proizvodnji povrća

-I ako imam mnogo iskustva u ovoj proizvodnji, trendove moram da pratim i da budem dva koraka ispred da bi predvideo situaciju. Za to su mi potrebna nova znanja. Radim 40 godina i svake sezone ponovo krećem u zabavište, kaže ovaj povrtar.

Sa plasmanom nema problema. Robu plasira na kikindskoj pijaci i od kuće, a za kornišone ima unapred dogovorenu proizvodnju.

-Glavni problem nas povrtara je taj što smo „gurnuti“ u evropsku konkurenciju. Tu mislim na mega markete koji donose robu iz Evrope. Evropski proizvođači imaju dobre subvencije, a mi nemamo nikakve, objašnjava on.

Vukobrat napominje da je novi izazov i prilagođavanje zaštitnih sredstava za povrće jer se ukidaju aktivne materije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

-Za kornišon nema problema jer ga po ugovoru već proizvodimo za EU, a od organizatora proizvodnje dobijamo zaštitna sredstva. Tako ću ih prilagoditi i za ostalo povrće. Suština je u preventivi koju primenjujem u 99 odsto slučajeva, kaže ovaj kikindski povrtar.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay