Izložba „Staro i nestalo voće Srbije“ 29. septembra u Novom Sadu

„Staro i nestalo voće Srbije“ naziv je izložbe autorke Aleksandre Savić koja će u utorak, 29. septembra, u 12 sati biti otvorena u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Na izložbi će biti predstavljeno 64 sorti autohtonog i odomaćenog voća, među kojima su jabuke, kruške i šljive.

Jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnim običajima i tradiciji kod Srba, voćki kao svetom drvetu – zapisu, kao i izvodu iz arhive starih i retkih knjiga iz oblasti voćarstva koje datiraju iz 19. veka.

Za izložbu je priređena i publikacija „Staro i nestalo voće Srbije“ autorke Aleksandre Savić u kojoj je dat ilustrovan prikaz autohtonog voća Srbije sa autentičnim fotografijama srpskog sela.

Cilj izložbe je da se predstavi bogatstvo i raznovrsnost velikog broja sorti autohtonog voća naših prostora koje je potrebno istražiti, zabeležiti, ali i sačuvati, kao i promocija ruralne baštine i afirmacija tradicionalnih vrednosti koje su od značaja za našu sredinu i njeno pamćenje.

Izložbu organizuje Prirodnjački muzej u Beogradu u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode u Novom Sadu. U realizaciji su učestvovali Muzej Vojvodine, Etnografski muzej u Beogradu, Narodni muzej Kragujevac i Poljoprivredni fakultet u Beogradu.

Na otvaranju će govoriti dr Slobodan Puzović, pomoćnik direktora PZZP, dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja Beograd i autorka Aleksandra Savić.

Organizator i moderator izložbe je dr Oliver Fojkar.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar