Jabuka je rajska voćka, a sirće od nje rajski lek

 

Zvonko Gvozdanović iz Slankamena osim vinograda ima i zasade jabuka od čijih plodova pravi jabukovo sirće za koje, oni koji su ga konzumirali, kažu da je posebno. A ta posebnost dolazi od taksifolina koji  mu Zvonko dodaje.

 

Taksifolin je najjači prirodni antioksidant- flavonoid, dobijen iz drveta sibirskog ariša. Svojim lekovitim i blagodetnim svojstvima neutrališe iz organizma slobodne radikale, ojačava zidove krvnih sudova, poboljšava regeneraciju unutrašnih organa i tkiva…

 

 

ČITAJTE I: Jazački sirevi upotpunjuju turističku ponudu vinskog Srema

 

 

-Taksifolin je 30 puta jači antioksidant od aronije i u kombinaciji sa jabukovim sirćetom daje jako lepe rezultate. U kombinaciji sa medom ovo jabukovo sirće pogodno je za sprečavanje i lečenje mnoh bolesti, poručuje Gvozdanović.

Objašnjava da ono pre svega jača odbrambenu moć organizma od kancera, pročišćava krv, smanjuje holesterol, snižava visok krvni pritisak, sprečava srčane bolesti i smanjuje mogučnost srčanog udara, otklanja reumatske tegobe, malaksalost, umor, smanjuje glavobolju, ublažava migrenu, pomaže kod otklanjanja gojaznosti, leči hronično oboljenje sinusa, reguliše rad creva kod trovanja i jača potenciju.

-Moram da napomenem da je jabukovo sirće u vreme pandemije kovidom bilo veoma korisno jer se njegovom konzumacijim sprečava zgrušavanje krvi, napominje Gvozdanović.

Kaže da svi oni koji koriste jabukovo sirće 3-5 puta dnevno teško da će oboleti. Primera radi, jabukovo sirće sa taksifolinom u stanju je da istopi tromb. A suština je da mu se ne dodaju voda, šećer, limunska kiselina…

-Komplikovanom procedutom stižem do krajnjeg proizvoda koji sadrži samo jabuke. Kasnije se ovom sirćetu dodaje taksifolin. U zavisnosti od toga koje jabukovo sirće se pravi određuje se i količina  ovog antioksidanta koji neutrališe sve, za organizam, štetne materije, kaže naš sagovornik. 

Kakav uticaj na ljudsko zdravlje ima ovo sirće određen je i načinom na koji Zvonko uzgaja svoje voćke. Jabuke tretira samo prirodnim preparatima i koristi sistem da se biljka ojača i da se sama izbori sa bolestima. Sirće pravi isključivo od jabuka prve klase različitih sorti, od jonagolda do pink lejdi.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

-Za kvalitetan gotov proizvod potrebna je kvalitetna sitovina. Krajnje je vreme da prestanemo da se bavimo samo sitovinom, te da se posvetimo kvalitetu gotovog proizvoda, poručuje Zvonko Gvozdenović.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski