Kać: SPIT 16. put po redu 24. jula 2021.

 

SPIT po 16. put okuplja na jednom mestu poljoprivrednike i kompanije iz oblasti mehanizacije, semena, sredstava zaštite, đubriva, maziva… Udruženje poljoprivrednika Klub 100P plus promoviše novosti iz domena obrade, gajenja, navodnjavanja kultura, novih naučnih saznanja o uticaju klime na gajene kulture i kako prevazići probleme.

Manifestacija se održava u subotu, 24. jula 2021. godine, u Kaću, na parceli porodičnog gazdinstva Malešev koja se nalazi na putu Novi Sad-Zrenjanin prema Salašu 84, sa leve strane.

Održaće se i predavanje dipl. ing. Bogdana Garalejića na temu “Značaj očuvanja organskog ugljenika sa promenom sistema” iz PSSS Tamiš – predavanje je zakazano u 9 i 30.

SPIT 16. put po redu u Kaću

Svečano otvaranje je zakazano za 10 i 30 uz učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede Srbije i Pokrajine AP Vojvodine koje će voditi Vojislav Malešev.

Ovo je prilika da dobijete informacije o novitetima u sektoru mehanizacije – traktora, kombajna i priključnih mašina. Pandemija je uslovila brojne probleme u njihovoj proizvodnji kao i poskupljenje proizvoda zbog rasta cene transporta, čelika i dužih rokova za isporuku. Dođite i proverite koje cene sada važe. Sve njihove osobine možete videti kada mašine budu u radu i da sami ocenite koje su one “prave” za Vaše gazdinstvo. Polemika među ratarima je uvek – naročito sada kada vrućine zadaju teškoće rastu i razvoju biljaka – da li zemlju orati ili raditi “u trake”? Gde je više vlage u zemljištu – kod kog načina obrade? Stručnjaci na SPIT-u će Vam dati odgovor.

Biće zanimljivo čuti ratare koliko su zadovoljni otkupnom cenom pšenice. Prema računici Zadružnog saveza Vojvodine proizvođačka cena pšenice iznosi 22,34 dinara za kilogram, uz prinos od 5 tona po hektaru. Na berzi u Novom Sadu, za vikend 9. jula 2021. cena je 22,37 sa PDV-om – da li će ostati za akumulaciju i profit? Teško da ima šta da “pretekne”.

Posle se održava takmičenje samih poljoprivrednika u neobičnim disciplinama: Bacanje akumulatora sa ramena (za pobednika je obezbeđen novi akumulator kao nagrada). Zatim sledi nošenje džakova mineralnog đubriva kompanije Elixir Agrar Šabac.

Ostavite komentar