Kad u Rivici vino poteče…

 

Smeštena na obroncima Fruške gore, Rivica je, kako se to kaže, od pamtiveka poznata po dobrim vinima. Ovog vikenda ljubitelji božanskog nektara degustirali su i vina i suhomesnate proizvode od ukupnu 76 izlagača. Reč je o malim proizvođačima vezanim za seoska poljoprivredna gazdinstva koji mahom dolaze sa Fruške gore ali, ima i onih iz drugih krajeva naše zemlje.

 

 

ČITAJTE I: Male porodične vinarije prave kvalitetna vina

 

 

 

Dani vina u Rivicu ove godine održavaju se 22. put, a  poslednje decenije uzorci se dostavljaju na ocenjivanje. Ove godine poslato je čak 252 uzorka vina u četiri kategorije: belo i crveno vino, roze i voćna vina.

– Stručna komisija sačinjena od 10 enologa i somelijera neumorno je radila,  rezultati ocenjivanja objavljeni su sa sajtu www.rivica.rs.  Enolozi i somelijeri, članovi komisije, rekli su da su ove godine dostavljena  gotovo odlična vina, rekao je predsednik Organizacionog odbora 22. Dana vina u Rivici, Goran Eror.   

Zlatom se okitilo 12 belih, 4 crvena vina, 7 rozea i jedno voćno vino. Nagrade su uručne u petak, 3. marta kada su mnogobrojne zvanice bile u prilici da probaju vrhunska vina, da se upoznanju sa vinarima, kao i da uživaju u druženju. Nisu izostali ni čuveni sremački tamburaši, kao ni poruke pokrovitelja ove manifestacije.

Predsednik opštine Irig Tihomir Stojaković, rekao je da će ova lokalna samouprava i narednih godina podržavati Dane vina u Rivici, sa željom da se manifestacija iz godine u godinu širi i privlači sve veći broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Dr Nenad Ivanišević, pokrajinsku sekretar za privredu i turizam, ponovio je da je ključna reč svih manifestacija koje se održavaju u Vojvodini, pa tako i ove u Rivici, – zajedno. A to znači jedinstvo republičke i pokrajinske vlade i lokalne samouprave.

-Građani Rivice iskazuju želju da ova manifestacija opstane i razvija se, od Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam ona će i dalje imati podršku. Mogu da najavim da će u naredih 15 dana biti raspisan konkurs za podršku manifestacijama u 2023. godini, najavio je Ivanišević.

On je naglasio da manifestacije dovode ogroman broj turista u Vojvodinu.

-Zbog toga ih ne delimo na velike i male. Koliko je Exit značajan Novom Sadu, toliko su Dani vina značajni Rivici, rekao je Ivanišević.

Ivana Popović, državna sekretarak u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rekla je boraveći u Rivici da je sada parvo vreme da se promovišu domaći proizvodi.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Drago mi je što se u oblasti vinogradarstva i vinarstva beleži veliki pomak, a Dani vina u Rivici su idealna prilika da se probaju veličanstvane kapljice vina., rekla je Popovićeva.

Ona je naglasila da je resornom ministarstvu 2023. godina posebno važna, pre svega zbog eAgrara. Tokom marta biće i prvih informacija o tome kada poljoprivrednici mogu da ažuriraju podatke.

Nakon toga, Ministarstvo poljoprivrede raspisaće prve javne pozive, najpre za direktna davanja, a kasnije i mere ruralnog razvoja koje obuhvataju i vinarstvo i vinogradarstvo.

Piše: J. Bajšanski

Foto: Agroportal-znanje moć