Supstrati – kako prepoznati najbolje u brojnoj ponudi?

 

Za razliku od tradicionalnog načina gajenja rasada, danas su nam na raspolaganju brojni supstrati različitih proizvođača, koji se razlikuju po svom sastavu, osobinama, nameni. Zajednička karakteristika im je da su fitosanitarni uglavnom potpuno bezbedni, te u tom smislu imaju ogromnu prednost u odnosu na tradicionalno korišćeni kompost iz tople leje ili zgoreli stajnjak.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita rasada paprika i paradajza

 

 

 

Među brojnim uvoznicima i domaćim proizvođačima supstrata ima jako velike razlike u kvalitetu. Veoma je značajno obratiti pažnju na neke fizičke i hemijske osobine koje presudno determinišu uspeh u proizvodnji rasada ili u gajenju povrća, cveća i začinskog bilja.

Kada su u pitanju supstrati za proizvodnju rasada povrća, cveća i začinskog bilja, ili supstratne smeše za hidroponski način gajenja, onda ukupna poroznost treba da je visoka, svakako iznad 50 odsto vol.

Ona treba da obezbedi najmanje 5 odsto vol. vazduha nakon oticanja vode posle navodnjavanja. Zapreminska masa nakon pakovanja čestica supstrata treba da je oko 1,28 kg/dm3. Minimalna vrednost infiltracije mora biti 50 mm/h, hidraulična provodljivost najmanje 125 mm/h. Retencija vode treba da je najmanje 40% vol, odnosno 400 ml/dm3.

Kako postići ove parametre i još mnoge druge vezane prvenstveno za vodno-vazdušni režim, ali ostvariti i željene termičke osobine?

Najpre treba znati koje su to osnovne vrste organskih materijala koje koristite za supstratne smeše. U prvom redu su to beli i crni treset, ali je sve više u upotrebi i kvalitetan kompost dobijen od različitih organskih materijala, te kokosova vlakna, ili kokosova kora često u manjem ili većem procentu mikrobiološki razložena (kokopiat).

Beli i crni treset se mnogo razlikuju po svojim karakteristikama, zavisno od porekla, načina eksploatacije i načina priprema za kasnije smeše u supstratnoj smeši. Beli treset u odnosu na nalazišta crnog treseta je znatno mlađeg porekla.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Odlikuje ga srazmerno veća kiselost, grublja struktura, manja vodoodrživost, ali i znatno veća poroznost. U zavisnosti od svih ovih parametara, razlike u ceni za beli treset ili za supstratne smeše koje su u potpunosti bazirane na belom tresetu znaju da budu izrazito velike. U meri u kojoj se razlikuju po kvalitetu, u toj meri se razlikuju i cene supstrata.

 

Piše: Dragan Marković, PSS Zrenjanin

Foto: Agroportal-znanje je moć