Kako do isplative proizvodnje kada raste uvoz mleka, a domaći proizvođači jedva preživljavaju

 

Srbija je prošle godine uvezla mleka i mlečnih proizvoda u vrednosti većoj od 200 miliona evra – što je više nego duplo u odnosu na 2021. godinu.

Naši proizvođači, s’ druge strane, ne uspevaju da pronađu računicu i često su prinuđeni da sastavljaju kraj sa krajem. Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da su interventne mere dale rezultate, ali da su za sigurnu i isplativu proizvodnju mleka u budućnosti neophodna sistemska rešenja.

 

ČITAJTE I: Nezadovoljni prozvođači mleka blokirali raskrsnice ka Kraljevu, Kragujevcu i Čačku

 

 

Sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović rekao je za RTS da je proizvodnja mleka stabilna.

Nenad Budimirović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije

-Sada smo u periodu godine, kad je inače povećana proizvodnja, zato što se posle zimskog perioda većina steonih krava oteli i to je, jednostavno, trenutak da se proizvodnja povećava. Mleko je dobrog kvaliteta zato što sad polako u vreme od proleća ulazi zelena hrana, tako da možemo da očekujemo u narednom periodu čak i povećanje proizvodnje, istakao je Budimović.

Dodao je da je pitanje da li će farmeri nastaviti sa proizvodnjom mleka, pošto je to postao ozbiljan posao i, kako je rekao, nije više hobi.

-Činjenica je da posle višedecenijskog kriznog perioda, kulminacija se desila prošle godine u septembru kada smo imali destabilizaciju snabdevanja mleka i proizvoda od mleka. To se rešavalo interventnim merama koje su dale rezultate, rekao je Budimović.

Šta podrazumevaju sistemske mere

Ipak, istakao je da nije sve u novcu i da sistemskim merama treba da se postavi stabilna proizvodnja.

-Sistemske mere podrazumevaju rad na genetici, na ishrani, na metaboličkom profilu, plasmanu tih proizvoda, ugovorima između farmera i prerađivača, odnosno mlekara. Trgovci su isto bitna karika u svemu tome kod formiranja maloprodajne cene prema potrošačima, objasnio je Budimović.

Proizvođači mleka iz sela u okolini Knića i Gruže blokirali su juče na šest sati puteve ka Kraljevu, Kragujevcu i Čačku. Budimović je rekao da su naši proizvođači nezadovoljni i da nije sve vezano samo za cene.

-Mi nemamo tačne podatke da vidimo kakvi su to ugovori. To su poslovni ugovori između farmera i mlekara. Međutim, dobar znak koji je stigao iz Ministarstva poljoprivrede je da će se premirati svaki proizvedeni litar mleka, bez obzira na količinu na gazdinstvu, naravno, koji zadovoljava, prema Pravilniku o kvalitetu sirovog mleka, sve potrebne parametre i zdravstvenu bezbednost, rekao je Budimović.

Istakao je da je poenta u tome da se sistemskim merama postigne povećanje proizvodnje po grlu.

 

-Ako je naš prosek 4.500 litara na godišnjem nivou u Srbiji, da to bude šest, sedam hiljada, jer posao je isti i za 4.500 i za 7.000, kad pričamo samo o poslu, objasnio je Nenad Budimović.

Srbija je uvela prelevmane na mleko i mlečne prerađevine iz uvoza, ali je Evropska komisija naložila da se te takse ukinu. Budimović je rekao da je to zahtevan posao, a da EU od Srbije to zahteva zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

-Prelevman je posebno carinsko opterećenje prilikom uvoza gotovih proizvoda u Srbiju. Može da bude prelevman na količinu ili na cenu. U ovom slučaju je na cenu, tako da je to posebno opterećenje, na primer za kilogram uvezenog sira, pored svih troškova, dolazi i 30 dinara po kilogramu. Međutim, ta primena je vrlo zahtevna i traži dobro i sistemsko objašnjenje Evropskoj komisiji zašto mi to radimo, naveo je Budimović.

Izvor: RTS

Foto: Agroportal.rs i Pixabay