Kalamljenje vinove loze na zeleno

 

U poslednjoj trećini juna pristupa se kalemljenju. Vreme kalemljenja zavisi od područja, razvitka vinove loze, sorte i sl. Najbolje je da se proceni optimalni početak kalemljenja. Loza treba da bude spremna za kalemljenje, što se utvrđuje na osnovu preseka lastara podloge, a i plemke. Na preseku lastara uočava se da je srž poprimila sivkastobelu boju. Najbolje je da se plemka uzima u istom vinogradu neposredno pred ili pri samom kalemljenju. S plemke se uklanja list, a ostavlja patrljak lisne drške.

 

 

 

ČITAJTE I: Kalemljenjem do kvalitetnih sadnica vinove loze

 

 

 

Postupak kalemljenja obuhvata pravljenje ureza na podlozi, pripremu plemke, uvlačenje plemke u urez i vezivanje mesta kalemljenja. Mesto kalemljenja treba po pravilu da je što niže zemlji, na delu internodija sa suprotne strane okca. Napravi se urez u obliku velikog slova T, dužine oko tri santimetra. Plemka se uzima sa znatnim delom ostalih tkiva lastara. Presek se pravi sa suprotne strane okca, a dužina plemke je 2,5 santimetara. Pripremljena plemka se pažljivo uvuče u napravljeni urez, a potom pažljivo odozgo nadole vezuje plastičnom trakom širine sedam milimetara i dužine 25-30 santimetara. Prilikom vezivanja rubovi trake treba da se preklapaju, kako bi se onemogućilo isušivanje.

Poželjno je da se kalemljenje obavi rano ujutro. najdalje do devet sati ili kasno predveče. Treba izbegavati velike vrućine i sparinu. Osam dana posle kalemljenja prekraćuju se lastari podloge. Već tada se uočava uspešnost prijema. Lastare kod kojih nije došlo do prijema ne treba prekraćivati. Kod onih koji se prekraćuju, rez treba napraviti preko sredine prve naredne internodije od mesta kalemljenja. Iznad mesta kalemljenja ostaje jedno kolence s listom.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Uz čokot se postavlja kolac, jer će za 10-15 dana posle kalemljenja krenuti mladi lastari, koje treba povremeno vezati da ne bi došlo do očekivanja. Nove lastare treba intenzivno štititi od plamenjače i pepelnice. Zaperci na lastarima skraćuju se na dva do tri lista, a lastari se u jesen zalamaju i prskaju preparatima na bazi bakra radi boljeg sazrevanja

Piše: Dipl.inž.Todorović Magdalena, PSS Prokuplje

Izvor: Agroportal.rs

Foto: Pixabay

Ostavite komentar