KITE DOO: Ideje za budućnost

 

Slobodno se može reći da je 90. međunarodni poljoprivredni sajam protekao u znaku novih tehničkih, tehnoloških i inovativnih rešenja u proizvodnji hrane, njenoj preradi i distribuciji.

 

 

ČITAJTE I: Izvučeni dobitnici nagrada u Poklon-igri

 

 

 

Tako su pored svakodnevne postavke mašina posetioci sajma imali priliku da prisustvuju prikazivanja najnovije tehnologije koje kompanija KITE DOO razvija i primenjuje na parcelama svojih klijenata širom Srbije, a koje omogućavaju ekološki i ekonomski održiviju poljoprivrednu proizvodnju.

U toku same prezentacije interaktivno je kreirana varijabilna mapa za herbicidni tretman korova, varijabilna mapa za đubrenje i setvu, kao i telematski sistem komunikacije i direktnog slanja VRA mapa na traktor koji se nalazio na njivi.

-Kompanija KITE DOO predstavila je svoje viđenje budućnosti poljoprivrede. To konkretno znači da je novoformirano odeljenje KITE Tehnologije, koje je spona između sektora agronomije i mehanizacije, predstavilo viziju konpmanije kroz konkretnu prezentaciju faza precizne poljoprivrede, njena značenja, koristi, potporu i podršku Kompanije Johan Deere. Ovo je način da se zajedno predstavimo kao ponuđač tehnologije u poljoprivredi, a ne samo poljoprivrednih mašina, rekao je Đorđe Mišković, direktor Kompanije KITE DOO.  

Đorđe Mišković, izvršni direktor KITE DOO

On je naglasio da ova tehnologija ne treba da predstavlja bauk za primarne proizvođače jer će oni i dalje raditi poslove u poljoprivredi, uz mala poboljšanja.

-Treba napomenuti da sve počinje od analize zemljišta. Dakle, prvo analiziramo zemljište, zoniramo parcele, svakoj zoni dajemo ono što joj je potrebno, pravimo varijabilne mape setve i đubrenja na osnovu kojih se dozira količina repromaterijala. Kamera sve to ponovo preslikava i senzori prilikom npr. žetve, kombajnu daju povratnu informaciju. Dobijeni podaci prebacuju se u operativni centar Johan Deer-a i vraćaju se u obliku agronomskih informacija koje treba slediti, ukratko je objasnio Mišković.

To je put, kako je naglasio, kojim se dolazi do optimalnih prinosa. To znači da nije sve u monitoringu troškova već u odnosu maksimalne dobiti i uloženog. Tu je ideja za budućnost i pokretač za prihvatanje novih tehnologija.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

-Naš zadatak je da u narednih nekoliko godina pokušamo da promenimo način razmišljanja naših poljoprivrednika.  Mi se klanjamo tradicionalnim farmerima pa ćemo i njima ostati na raspolaganju, a to znači da smo tu da zadovoljimo sve segmente i zajedno sa Kompanijom Johan Deere prenesemo najsavremenija dostignuća iz regiona i sveta, zaključio je Đorđe Mišković.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs