Plakete, medalje i pehari za stočare

 

Šesti dan poljoprivrednog sajma u Novom Sadu je obeležio i Dan stočara, gde su javnosti predstavljena pobednička grla.

Na ovogišnjem Sajmu poljoprivrede bilo je izloženo ukupno 186 grla, a ocenjena su ukupno 82 grla. Ocenjeno je 30 goveda rase hereford, 39 simentalskih, pet tovnih simentalki i osam goveda rase šarole. Takođe je izloženo 69 junica.

 

ČITAJTE I: Parada dvoprega na Manježu

 

 

Ono što su organizatori i stručanjci za stoku primetili i naveli kao alarmirajuću činjenicu je to, što na ovogodišnjem sajmu nije bila izložena nijedna krava mlečnih i kombinovanih rasa. Takođe, bilo je reči i o nemogućnosti izvoza našeg mleka u EU zbog nivoa aflatoksina koji je prešao dozvoljenju granicu.

Ukupnu je podeljeno šest plaketa, četiri bronzane, tri srebrne, pet zlatnih medalja i Pehari novosadskog sajma.

-Veliki šampionski Pehar novosadskog sajma za šampionsko grlo u okviru simentalske rase goveda je dodeljeno Draganu Todoroviću iz Svilajnca;

-Pehar novosadskog sajma sa zlatnom medaljom za junicu simentalske rase u kategoriji od 15 do 20 meseci je osvojio Ivan Ilić iz Klenja;

-Pehar novosadskog sajma sa zlatnom medaljom za junicu rase tovni simentalac je osvojio Duško Ćorić iz Padeja.

Stručna komisija je konstatovala da su na ovogodišnjem sajmu, kada je reč o ovcama, predstavljene dobro poznate rase ovaca – vitemberg, il de frans, romanovska, cigaja, sjenička ovca, safolk, teksel, vitoroga žuja i bardoka.

Pobedici u kategorji ovaca su:

-Veliki šampionski pehar za izloženo muško grlo rase vitemberg dobio je Stanislav Adamov;

-Veliki šampionski pehar za izloženo muško grlo rase Il de frans dobio je Milorad Čuletić;

-Veliki šampionski pehar za izloženo muško grlo rase romanovska dobila je Biljana Lipščević.

-Veliki šampionski pehar sa titulom apsolutnog šampiona za izložbenu kolekciju grla sjeničke rase osvojio je Aleksandar Stanarević.

U kategoriji konjarstva i ove godine dodeljene su mnoge nagrade. Izloženo je 75 grla lipicanerske rase, tri grla hrvatskog hladnokrvnjaka, jedan bosanski brdski konj, tri grla KWPN rase dok su u tipu balkanskog magarca predstavljena dva grla.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Veliki šampionski Pehar novosadskog sajma sa titulom apslutnog šampiona ponelo je grlo 79 CONVERSANO DRAVA XIV vlasnice Nadice Bokinac iz Farkaždina.

Pored svih nagrada koje su bile uručene odgajivačima pobednicima, ove godine su takođe podeljene i Plakete novosadskog sajma prof.dr Miroslavu Plavšiću i dr.vet.med. Vladanu Rajkoviću za doprinos razvoju izložbe živih eksponata. Plaketu je dobio i Matić Živica za izložena grla domaćeg bivola.

 

Izvor: Agrokub.rs

Foto: Domaćinska kuća i Novosadski sajam