Kompanija “Rubin” iz Kruševca otkupljuje grožđe od poljoprivrednika

Kruševački “Rubin” od pre desetak dana vrši otkup grožđa od poljoprivrednih proizvođača. Otkup će trajati do kraja oktobra, po potrebi i duže.

Kako je portalu Kruševacgrad rečeno u toj fabrici, cene otkupa su na nivou prošlogodišnjih, 1,6 za bele i 1,8 dinara za crne sorte po procentu šećera, dok će se grožđe čije se loše zdravstveno stanje utvrdi tek prilikom istovara, plaćati 0,8 dinara po procentu šećera.

U “Rubinu” kažu je prinos i kvalitet grožđa ove godine niži u odnosu na prethodnu, a kao razlozi navode se loši vremenski uslovi.

-U fazi cvetanja i oplođivanja bili su jako loši vremenski uslovi. Tokom jula i avgusta zabeležena je nadprosečna količina padavina, što je uticalo da prinos i kvalitet budu niži, ali ipak na zadovoljavajućem nivou. Berba crvenog grožđa još uvek nije počela, pa su očekivanja vinogradara da će njegov kvalitet biti na prošlogodišnjem nivou, jer nam sunčani dani u ovom mesecu idu u prilog – navode u toj kompaniji.

Otkup se vrši na prijemno preradnom mestu u fabrici, a obavezna dokumenatcija prilikom predaje grožđa je fotokopija poreskog rešenja, lična karta i kartica sa brojem tekućeg računa, fotokopija rešenja o registraciji poljoprivrednog gazdinstva, te fotokopija rešenja o upisu vinogradara u vinogradarski registar. Isplata proizvođačima vršiće se u roku od deset dana od prijema grožđa i to isključivo preko tekućeg računa poljoprivrednog proizvođača.

Inače, Kompanija “Rubin” ima i svoje vinograde na 19 različitih lokacija, od Preševa do Pančeva, na oko 1.200 hekatara. Trenutno je na berbi angažovano oko 500 sezonskih radnika, manje nego ranije, jer se od 2018. godine u određenom broju vinograda ove kompanije berba obavlja mašinski odnosno kombajnom.

U prošlog godini, “Rubin” iz Kruševca je od poljoprivrednih proizvođača otkupio više od milion kilograma grožđa.

Ostavite komentar