Konačno nađen kupac za tone krompira iz Gornjeg Branetića – Uskoro saradnja sa velikim lancima marketa

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je kupca za krompir koji u tonama već mesecima stoji na lageru u selu Gornji Branetići kod Gornjeg Milanovca i za koji su se proizvođači plašili da će morati da ga bace.

Kako piše RINA, prvi kamioni natovareni krompirom krenuli su iz ovog sela ka marketima po Srbiji.

Proizvođači kažu da su im se, kada su čuli za njihov problem, javili ljudi iz resornog ministarstva da pomognu.

– Otišlo je 10 tona krompira, a dobili smo obećanje da ćemo uskoro sklopiti saradnju sa velikim lancima marketa koji posluju u Srbiji – rekao je za RINU proizvođač krompira iz Gornjih Branetića Đorđe Vasović.

Proizvođači iz ovog kraja su do sada svoj krompir, poznat kao veoma kvalitetan, prodavali isključivo na pijacama, a plan na kome sada radi Ministarstvo poljoprivrede, jeste da se ugovori otkup krompira sa marketima širom Srbije.

Osim sa poljoprivrednicima iz Gornjeg Milanovca, nadležni vode pregovore i sa proizvođačima iz Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja.

Proizvođači ističu da je ovo jedna od lošijih godina za krompir, ali da su svesni da to nije slučaj samo u Srbiji već u celoj Evropi koja je preplavljena ovim povrćem.

– Zato su male i potražnja i cena. Očekujemo da uz pomoć ministarstva spasimo ovogodišnji rod, ali i da obezbedimo plasman i u narednom periodu – kaže za RINU proizvođač iz gornjomilanovačkog sela Polom Miloš Kostić.

Godišnje se u Srbiji proizvede više od 600.000 tona krompira, a najkvalitetniji je krompir koji se gaji na većim nadmorskim visinama, posebno iznad 600 metara, zbog čega krompir iz zapadne Srbije važi za najkvalitetniji.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar