Koštičavo voće orezati i uraditi plavo peskanje

 

Na području RC Sombor, zasadi koštičavog voća(  šljive,višnje  i trešnje)  se nalaze u fenofazi od mirovanja do početka bubrenja pupoljaka (BBCH 00-01).

 

 

ČITAJTE I: Pravo je vreme za zimski tretman voća

 

 

 

U fenofazi mirovanja i bubrenja pupoljaka , a po obavljenoj rezidbi, potrebno je sprovesti tretman (tzv plavo prskanje).

Foto: PSS Sombor/Pupoljci šljive

U ovim fenofazama potrebno je sprovesti tretman koji za cilj ima  smanjenje infektivnog potencijala prouzrokovača:

-monilioze koštičavog voća (Monilinia spp.),

-šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila),

-rogača šljive (Taphrina pruni),

-pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii),

-bakterioznih oboljenja,

-kao i prezimljujućih formi štetočina.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Za tretman se preporučuje primena nekog  od registrovanih preparata na bazi bakra:

-Cuproxat (a.m. bakarni  sulfat) 0,2% – 0,35% ili

-Bakarni oksihlorid 50,  Bakarni kreč 50 (a.m. bakar-oksihlorid) 0,75% ili

-Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid ) 2,2-3kg/ha ili

-Everest (a.m. bakarni hidroksid ) 0,6% ili

-Fungohem SC (a.m. bakarni hidroksid) 1-1,5% ili

-Grifon ( a.m. bakar-oksihlorid+Cu bakarni hidroksid) 4l/ha

                                            +

Galmin (a.m.mineralno parafinsko ulje) 3-4% ili

Nitropol S (a.m. mineralno ulje), 1,3%

                ili

gotova kombinacija – Plavo ulje (mineralno ulje + Cu iz bakar-oksihlorida) u koncentraciji 3%.

Tretman je najbolje sprovesti u najtoplijem delu dana sa većom količinom vode.

Piše: Tatjana Veselinović, PSS Sombor