U čijoj nadležnosti je organizovano kretanje traktorima putevima u Srbiji?

 

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije krajem januara uputila je JP “Putevi Srbije” Zahtev za kretanje traktorima u organizovanim kolonama na putevima svih kategorija na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ovaj zahtev obrazložili su činjenicom da u državama sa rigoroznijim saobraćajnim propisima poljoprivrednici u znak protesta završe u glavnim gradovima svojih zemalja. Kao primer naveli su Berlin i Priz.

 

ČITAJTE I: Odgovor JP “Putevi Srbije” poljoprivrednicima: Traktorima zabranjeno kretnje autoputevima

 

 

-Poljoprivrednici bez potrebe maltretiraju građane blokadama puteva širom Srbije. I mi smatramo da se naši problemi, a to se više puta pokazalo, rešavaju u Beogradu. Tako da je ovaj zahtev opravdan, a na vama je samo da rešite tehnička pitanja, tj. izdate neophodne dozvole za kretanje na rok od najmanje 90 dana, navedeno je u ovom zahtevu.

Odgovor JP “Putevi Srbije” je stigao i u njemu, između ostalog, stoji:

– Obzirom da je sprovođenje odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, za detaljniji odgovor na vaše pitanje nepohodno je da se  obratite pomenutom Ministarstvu.

Isti zahtev prosleđen je pomenutom ministarstvu, Direkciji policije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Juče, 27.2.2024. Inicijativa je dobila odgovor od Ministarstva  unutrašnjih poslova u kojem je navedeno da zahtev nije u njegovoj nadležnosti.

-Propisano je da tehničko regulisanje saobraćaja na državnim putevima obavlja ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja, a na opstinskim putevima i ulicama u naseljima organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove saobraćaja, stoji u odgovoru.

Uvažavajući preporuku, pomenuti zahtev upućen je na još jednu adresu – Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Odgovor se čeka uz nadu da je nadležnost na ovoj adresi.

Piše: Jasna Bajšanski