Kozji sirevi i namazi sa „Dunavskih salaša“

 

Na farmi „Dunavski salaši“ u Veternika uživa 50 alpskih koza. Njihovi vlasnici, Radivoje- nosilavc poljoprivrednog gazdinstva i njegova supruga Nina posvećeni su proizvodnji i preradi kozjeg mleka.

 

Deo mleka prodaju, dok od veće količine Nina pravi različite vrste sireva.

-Mladi, polutvrdi, sir za začinima … Sem ovoga pravim i namaze od kozjeg sira u koje dodajem različite domaće začine, objašnjava Nina.

Sireve pravi jer, kako kaže,  više se isplati preraditi mleko i prodati gotov proizvod.

 

 

ČITAJTE I: Za zdravlje – Puteri od orašastih plodova brenda No B.S.

 

 

 

Popovići većinu svojih proizvoda prodaju sa kućnog praga ili na bazarima i različitim gastronomskim manifestacijama.

-Imamo svoje stalne mušterije koje nam se uvek vraćaju tako da nema potrebe da sireve i namze iznosimo na pijacu, kaže ona.

Prema Nininim rečima u ovaj posao je na prvom mestu neophodno uneti puno ljubavi prema životinjama, mnogo raditi i tek onda stiže i zarada.

U poljoprivrednom gazdinstvu Popovića o životinjama najviše brine Ninin i Radivojev sin, osamnaestogodišnji đak Karlovačke gimnazije. Za pravljenje sireva i namaza zaduženi su njegovi otac i majka. 

Nije neobično što Popovići imaju svoje stalne mušterije kada se zna da je kozje mleko prepuno kalcijuma pa se zbog toga preporučuje osobama koje pate od osteoporoze jer jača kosti.

Takođe, kozje mleko ima jedinstvene enzime koji umanjuju upalne procese u crevima i u drugim delovima tela.

U drogerijama koje imaju kutak za potpuno prirodne proizvode nezaobilazni su i sapuni od kozjeg mleka jer ono sadrži ogromnu količinu cinka. A cink unapređuje zdravlje kože, ubrzava zarastanje rana i direktno je povezan sa urođenim i sa stečenim -adaptivnim imunitetom.

Kozje mleko je najsličnije ljudskom, a kada je njegov hemijski sastav u pitanju, ljudsko telo efikasnije koristi nutrijente koji se nalaze i kozjem mleku. Sem toga, ono izaziva manji stres na organe za varenje u odnosu na kravlje mleko.

Zahvaljujući vitaminu B, kalcijumu, fosforu i kalijumu, kozje mleko jača naš organizam i poboljšava metabolizam. Uz to, bogato je gvožđem i bakrom te se pokazalo delotvornim u lečenju anemije. U kozjem mleku ima skoro pa dva puta više zdravih masnih kiselina, koje sprečavaju srčani i moždani udar. Uz to, zahvaljujući kalijumu, kozje mleko reguliše krvni pritisak, opušta krvne sudove i sprečava tenziju u kardiovaskularnom sistemu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Kozje mleko je takođe bogato i selenom, a ovaj redak mineral je ključan za zdrav imuni sistem. Ono pozitivno utiče na rast i razvoj jer je bogato proteinima koji poboljšavaju izgradnju ćelija tkiva, mišića i kostiju.

Pijući kozje mleko ili konzumirajući prerađevine od njega, osim unosa pomenutih korisnih materija dolazi i do efekta mršavljenja bez gladovanja i kompromitovanja zdravlja neunošenjem nutrijenata. Ovo se dešava zahvaljujući zdravim masnim kiselinama i manjim količinama “loših masti”.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski