Krajnji rok za slanje uzoraka meda za prvo nacionalno ocenjivanje je 29. decembar

 

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenjivanje meda organizuje Prvo nacionalno ocenjivanje meda sa profesionalnim ocenjivačima meda.

U olfaktornom ocenjivanju mogu učestvovati pčelari pojedinci, zadruge i firme (privredna društva).

Na ocenjivanje je potrebno poslati 1 kg bilo kojeg meda sakupljenog tokom pašne sezone 2023. godine. Može se poslati i više vrsta meda, ali se za svaku vrstu uplaćuje posebna kotizacija.

 

ČITAJTE I: Na etiketi će morati da se navedu sve države iz kojih potiče med

 

 

 

Uz teglu je potrebno dostaviti deklaraciju meda (ne lepi se na teglu) istu kao kada se med stavlja u promet. Nije potrebno izlagati se bilo kakvim troškovima, već odštampati etiketu na štampaču na najobičnijem belom papiru, a možete čitko ispisati i rukom sve što zakon nalaže. Pravilan ispis svih podataka biće posebno cenjen i dodeljivaće se posebno priznanje za najbolju deklaraciju.

Foto: Pixabay

Takođe je potrebno dostaviti i informaciju o lokaciji sakupljanja meda (navesti atar sela ili grada gde je pčelinjak bio smešten tokom trajanja paše). U slučaju kada med šalju firme ili zadruge, navode imena svih mesta odakle su pčelari čiji je med homogenizovan u lotu iz kog tegla potiče.

Kotizacija za učešće iznosi 5.000 dinara plus PDV (ukupno 6.000 dinara) po vrsti meda i uplaćuje se na račun SPOS-a: 200-2361360102033-24 sa obaveznim pozivom na broj 6000. Ova kotizacija od 6.000 dinara sa PDV je jedino što bi trebalo platiti da bi se učestvovalo u ocenjivanju.

Ocenjivanje će se obavljati u dve glavne kategorije: domaći medovi i inostrani medovi.

Adresa za dostavljanje uzoraka: SPOS, ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd (sa naznakom: ZA NACIONALNO OCENJIVANjE MEDA).

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Uzorke je potrebno dostaviti najkasnije do 29. decembra 2023. godine.

Svečana dodela priznanja biće obavljena na jubilarnom XV Državnom pčelarskom sajmu 10. februara 2024. godine, odmah posle završetka stručnih predavanja u sali za predavanja. Imena nagrađenih biće objavljena pravovremeno, najmanje dan pre održavanja Sajma.