Skupi energenti u narednoj godini povrtarima donose finansijske probleme

 

Povrtarima predstoji ozbilja i, kako kaže prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu,  teška godina.

Većina profesionalnih proizvođača povrća, posebno inih iz kategorije mali i srednji, kasne u nabavci potrošnog i repromaterijla jer ga je u ovakvim uslovima nesigurnosti teško obezbediti, počev od đubriva, preko semena do zaštitnih sredstava.

 

 

ČITAJTE I: Priprema plastenika za proizvodnju

 

 

-Dodatni problem je izuzetno skupa energija za proizvodnju u različitim oblicima i tipovima zaštićenog prostora. Tu se ne misli samo da dizel gorivo i gas već i na poskupljenje električne energije koja se koristi za skladišni prostor koji je veliki potrošač struje.  Za skladištenje i čuvanje povrća sve do sredine maja naredne godine potroši se mnogo električne energije, kaže Ilin.

Foto: Agroportal.rs

Prema njegovim rečima, profesionalni proizvođači povrća već sada se suočavaju sa ozbiljnim, pre svega finansijskim problemima, koji će okarakterisati narednu godinu.

Kada se posmatra agrotehnički aspekt, ona kaže da je većina povrtara na vreme, tokom oktobra i prve polovine novembra,  uradila osnovnu obradu. Kvalitetno đubrenje kod osnovne obrade zavisi od tehnike i načina dalje proizvodnje, u zavisnosti od stoga da li je reč o standardnoj proizvodnji ili je ona pod sistemima kap po kap.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

-Očekujemo povoljan zimski period, pad temperatura kako bi se smanjila brojnost zemljišnih štetočina. Trenutno povrtari imaju malo problema sa miševima. Ali, očekujemo da će tokom jauara i februara biti nekoliko mraznih dana što bi u proleće olakšalo zatvaranje zimske brazde, a zemljište bilo fine, mrvičaste strukture za setvu odnosno sadnju, kako na otvorenom polju tako i u različitim oblicima zaštićenog prostora. Te setva počela na vreme, objašnjava naš vrsni stručnjak iz oblasti povrtarstva.  

Piše: Jasna Bajšanski