Krkobabić u poseti Moravičkom upravnom okrugu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio je Moravički upravni okrug gde je na sastanku održanom u Gornjem Milanovcu u sali Okružnog načelstva, govorio o planiranim programima ovog ministarstva i predstavio nedavno usvojen „Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije“.

Ove godine za Program namenjen zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara, a uskoro će biti raspisan Javni konkurs za dodelu tih sredstava. Prema uslovima programa novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po zadruzi. Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi. Novina su zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Govoreći o programu dodele praznih kuća koji će uskoro biti pred Vladom Republike Srbije ministar je izjavio:

-Mladi koji žive u zajedničkim domaćinstvima a žele da se osamostale biće zainteresovani da konkurišu za neku od ovih kuća. Isto tako mladi stručni ljudi veterinari, agronomi, tehnolozi koji mogu i žele da svoj posao obavljaju u seoskim sredinama moći će da dođu do ovih kuća sa okućnicama, a u saradnji sa drugim  ministarstvima, jer ovo je zajednički posao, trudićemo se da oni dođu i do zaposlenja. Ne vredi da agronom ili vetrinar sedi u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, kada imamo stvarne potrebe za tim strukama na terenu. Bez njihovih stručnih saveta na pravom mestu nema razvoja ni zadruga ni savremene poljoprivredne proizvodnje, zaključio je ministar.

Radnoj poseti ministra Gornjem Milanovcu i selima te opštine prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Moravičkog upravnog okruga.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je ministru na ponovnoj poseti i naglasio da ova opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 62 sela svoje opštine, čak 60 miliona dinara ove godine je izdvojeno za subvencije i da su među prvima uvideli značaj programa namenjenog zadrugama i prethodnih godina konkurisali i dobili značajna sredstva.

Poljoprivrednu proizvodnju opštine Gornji Milanovac karakteriše usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava, zastarela poljoprivredna mehanizacija, mala primena agrotehničkih mera i niska produktivnost u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje. Stoga je zadrugarstvo upravo na ovim terenima najpoželjniji model organizovanja i podsticaji dati iz programa „500 zadruga u 500 sela“ koji za Moravički okrug ukupno iznose 70,7 miliona dinara (za 9 zadruga) to i dokazuju.

Ministar je posetu završio obilaskom ZZ “Šilopaj“, u istoimenom selu iste opštine.

Selo Šilopaj, sa samo 85 stanovnika prema popisu iz 2011. je 2018. godine dobilo zadrugu koja ima 7 zadrugara i 4 kooperanta. Zadruga je uz investiciju iz programa podrške zadrugama vrednu 6,47 miliona dinara za nabavku sušare, linije za destilaciju i hladnjaču, za kratko vreme dobila brendiranu rakiju od kajsije i šljive koju plasiraju gradskim maloprodajama. Zadruga je jedino što pokreće ovo malo mesto, a nekoliko novih porodica koje su se ovde nastanile, daju nadu da će i osnovna škola ponovo biti otvorena.

Ostavite komentar