Krompir zaštiti od plamenjače, crne pegavosti i krompirove zlatice

Usevi krompira se u zavisnosti od sortimenta i vremena sadnje nalaze u fazi razvoja listova do faze pred sklapanje redova. Usevi namenjeni za ranu proizvodnju su u procesu vađenja.

Na području Srbije u periodu od 12. do 20. maja zabeležene su velike količine padavina koje su uz registrovane temperature vazduha u više navrata stvorile povoljne uslove za ostvarenje infekcije krompira prouzrokovačima plamenjače krompira i crne pegavosti krompira.

Ulaskom krompira u fazu zatvaranja redova (što se na najvećem broju parcela očekuje u ovoj nedelji) stvoriće se izuzetno povoljan mikroklimat koji će favorizovati dalji  razvoj i širenje navedenih patogena. Sa ciljem zaštite krompira od navedenih patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od sledećih fungicida:

Silueta (propamokrb-hidrohlorid+mankozeb) 4l/ha,

-Consento (propamokarb-hidrohlorid+fenamidon) 1,67-2 l/ha,

-Infinito SC (propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) 1,2-1,6 l/ha,

-Ridomil Gold MZ 68 WG, Alijansa (metalaksil-M+mankozeb) 2,5 kg/ha,

-Leonida (metalaksil-M+fluazinam) 0,5-0,6 l/ha.

 

Na većini regiona započelo je piljenje larvi krompirove zlatice. U narednim danima prognozirane temperature usloviće masovnije piljenje larvi koje za kratko vreme mogu oštetiti veliku površinu lisne mase.

Proizvođačima se preporučuje da po utvrđivanju larvi pomenute štetočine sprovedu mere zaštite primenom nekog od registrovanih insekticida:

-Alverde (metaflumizon) 0,2-0,25 l/ha

-Tonus, Volley 20 SP, Zlatospilan, Kestrel, Wizzzaard (acetamiprid) 0,2-0,25 kg/ha.

U usevima mladog krompira koji se vade, ne preporučuje se primena hemijskih mera zaštite!

 

 

Ostavite komentar