Mačva: Proizvođači mleka traže zadržavanje premije od 15 dinara

 

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga objavilo je saopštenje u kojem insistira da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donese odluku da iznos premije za mleko za treći i četvrti kvartal iznosi 15 dinara.

 

 

ČITAJTE I: Odgajivačima mlečnih krava bespovratno 15.000 tona kukuruza

 

 

 

Kako je navedeno u saopštenju činjenica je da je posle izuzetno sušne godine i dalje zabranjen uvoz mleka i mlečnih proizvoda, a istovremeno naše tržište su preplavili mlečni proizvodi iz uvoza, kao i biljne masti.

-Bez zadržavanja premije od 15 dinara za litar mleka u takvom ambijentu mlečno govedarstvo u Srbiji ne može opstati. Posebno naglašavamo da nam posledice sušne godine tek predstoje tokom zime. Cene lucerke i druge stočne hrane u stalnom su porastu, kao i energenti, a rast cene sirovog mleka to ne prati, stoji u Saopštenju.

Ovo Udruženje predlaže i niz mera za oporavak mlečnog govedarstva poput većeg regresa za junice prvotelke i krave simentalske rase kao i posebne mere i program za mlade ljude koji se bave mlečnim govedarstvom.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Više nego ikad smo ubeđeni da od opstanka srpskog mlekarstva zavisi i dalji razvoj poljoprivrede u Srbiji, te zbog toga očekujemo da nova ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković uspostavi kontakt i bolju saradnju sa proizvođačima mleka, navode članovi  Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.