Mađarska od 1. septembra ukida porez na poljoprivredno zemljište

 

Mađarski parlament nedavno je zakonom zabranio naplatu poreza na poljoprivredno zemljište, izvestili su mađarski mediji.

 

 

ČITAJTE I: Dokle se stiglo sa sprovođenjem Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja?

 

 

Od 1. septembra stupa na snagu izmena Zakona o lokalnim porezima iz 1990. godine, prema kojoj opštine više ne mogu da naplaćuju ove dažbine na poljoprivredno zemljište, vlasništvo nad njim kao ni imovinska prava koja su upisana na njega.

Udruženje mađarskih poljoprivrednih saveza i zadruga, Nacionalna poljoprivredna komora (NPK) zajednički su delovali na ukidanju ovog nameta, a njihovu peticiju potpisalo je više od 120.000 ljudi.

Predlog amandmana su parlamentu zajednički podneli ministar poljoprivrede, glavni savetnik premijera, prvi čovek NPK, kao i predsednik Udruženja mađarskih poljoprivrednih sindikata i zadruga. Vlada Mađarske je i pre donošenja izmene zakona podržala ovaj priedlog.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Nadležni su rekli da bi oporezivanje oduzelo resurse sektoru, a porez na zemljište bi imao efekat na cenu hrane, što bi osetio ceo narod. Kako kažu, štite interese mađarskih poljoprivrednika i kod kuće i u Briselu.

Izvor:eKapija