Marija Seočanac predstavljaće Srbiju u revijalnom delu Svetskog takmičenja u oranju u Letoniji – „Prva brazda – Novo Selo 2023“ od 14. do 16. jula

 

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, ugostila je danas Mariju Seočanac, mladu i perspektivnu takmičarku u oranju koja će ove godine, nakon više od decenije, predstavljati našu zemlju na revijalnom delu Svetskog takmičenja u oranju u Letoniji.

Ministarstvo poljoprivrede finansiraće ponovno učlanjenje Srbije u Svetsku oračku asocijaciju i pokriće troškove Marijinog putovanja u Letoniju.

 

 

ČITAJTE I: Podešavanje pluga u horizontalnoj ravni – po širini

 

 

 

Marija Seočanac dolazi iz mesta Novog Sela kod Vrnjačke Banje, student je Tehnološkog fakulteta i sa samo 23 godine pobedila je 40 orača u Srbobranu na domaćem takmičenju iz ove discipline.

Ministarka Tanasković je tokom susreta Mariji ponudila praksu i po završetku fakulteta stalno zaposlenje u Ministarstvu poljoprivrede, ističući da su nam upravo mladi, obrazovani i posvećeni kadrovi najpotrebniji.

-Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spremno je da podrži svaku inicijativu i želju, pogotovo mladih i perspektivnih poljoprivrednika i finansijska podrška jeste najmanje što možemo da učinimo kako bi u daljem radu u što lepšem svetlu branili boje naše zemlje, navodi se u saopštenju.

Učešćem Marije na ovoj manifestaciji, naša zemlja postaće ponovo član Svetske oračke asocijacije čime otvaramo put mnogim drugim mladim oračima da se takmiče na ovim i sličnim manifestacijama.

A ove godine tradicionalno međunarodno takmičenje orača „Prva brazda – Novo Selo 2023“  i „Smotra lepote života na selu“ biće održano u Marijinom rodnom mestu Novom Selu kod Vrnjačka Banje i to od 14. do 16. jula. Organizatori su i za ovu, 11. po redu, manifestaciju pripremili bogat program.

U petak 14. jula planirano je, između ostalog, „oračko poselo“, otvaranje likovne kolonije i takmičenje u narodnom višeboju.

U subotu, 15. jula, biće održano takmičenje u spremanju proizvoda od maline, kao i takmičenje u pripremi etno jela „Ukusi moga kraja“.

Biće uručene nagrade dr Đorđe Radić najboljim učenicima Srednjih poljoprivrednih škola. Posetioci će imati priliku da vide defile traktorista, a nakon toga biće organizovano takmičenje u oranju.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Za nedelju 16. jula planirane su manifestacije „Pozdrav karnevalu u Vrnjačkoj Banji“ – smotra folklornih ansambala i solista.

Manifestaciju će tokom sva tri dna održavanja pratiti bogat kulturno-umatnički program.

Svi koji su zainteresovani da se prijave za učešće na ovoj manifestaciji to mogu da urade pozivom na broj 062/631-309.

Priredio: Agroportal.rs

Foto: FB Prva brazda i Ministarstvo poljoprivrede