Mlevena začinska paprika zajedno sa sokom i džemom od paradajza čine brend „Sa Timine njive“

Tima Jovanov iz Novog Kneževca na jednom katastarskom jutru zna da proizvede papriku i, kako kaže, paradajz iz paprike i od ovog povrća napravi prvoklasnu mlevenu začinsku papriku, sok i džem od paradajza. Ovaj domaćin je inženjer zaštite bilja i, kao kod svakog Banaćanina, njegova ljubav prema poljoprivredi ni u penzionerskim danima ne bledi. A njivu i život koji se uvek iznova na njoj rađa, voli i Timina supruga  Latinka koja je po profesiji lekar oftamolog. U ordinaciji leči ljude, a radeći na zemlji leči svoju dušu.  

Jovanovi na jednom katastarskom jutru uzgajaju papriku, s tim što na polovini ove površine istovremeno seju oba useva. E to je, kako Tima kaže, paradajz iz paprike.

– Mi obrađujemo svega šest katastarskih jutara i u plodoredu na istom mestu paprika se nađe svake šeste godine. Plodored je najvažniji i prvi je i jedini uslov da se biljke zaštite od bolesti. Na ostalim površinama su kukuruz i pšenica. Paradajz i paprika su tradicija i ovo povrće dobro ide u sklopu. Ali, ovakvo gajenje zahteva mnogo ručnog rada  i zbog toga zauzima nekoliko redova da bi onu površinu na kojoj je samo paprika usev mogao kultivirati i imao prohod traktorom, objašnjava Tima Jovanov.

Papriku i paradajz ovaj domaćin nakon nicanja ne tretira hemijskim zaštitnim sredstvima. Umesto njih koristi preparate namenjene organskoj proizvodnji, a njivu đubri isključivo stajnjakom i žetvenim ostacima.

Paradajz San marzano i rodan i sladak

Uzgaja samo šljiva pardajz i to italijansku ranu sortu San marzano koja je niskog rasta i veoma je rodna. Ova sorta je veoma zahvalna za uzgoj i svrstava se među najrodnije stare sorte. Plod je debeo, tvrd, mesnat i veoma sladak, te je veoma pogodan za proizvodnju kečapa, sosova i slično.

I upravo zbog ovih karakteristika Tima je odlučio da ovoj sorti nadogradi novu vrednost.  Zbog toga paradajz prebira, i to nekoliko puta, da ne bi zalutao koji oštećen ili pokvaren plod. Od njega pravi sok tako što ga ručno melje na malim mašinama.

– Na preporuku starijeg sina, supruga i ja smo odlučili da pored soka od paradajza napravimo i proizvod koji je često bio prisutan na astalima banatskih domaćica ali je iz nekih razloga otišao u zaborav. Počeli smo da pravimo džem od paradajza. Sada se slobodno može reći da je reč o novom proizvodu. Džem od paradajza je rezultat zejdničkog projekta sa Tehnološkim fakultetom iz Novog Sada i Zadružnim savezom Vojvodine. Ima samo dva sastojaka – paradajz i šećer. Ne sadrži tajni sastojak ali tajna njegovog ukusa, teksture i izgleda je dugotrajno kuvanje. Kako bi džem ostao intenzivne crvene boje mora se kuvati na tihoj vatri, a taj proces traje od šest do osam sati, obajšnjava Jovanov.

Ovaj nesvakidašnji proizvod postao je prepoznarljiv te je Tima za njega na beogradskom Etno sajmu hrane i pića dobio specijalno priznanje. Za sada nije zaživela masovna prodaja ovog džema ali svi koji su ga probali kažu da je izuzetan, te Jovanovi uskoro očekuju da do izražaja dođe i ekonomski momenat.

Horgoška šestica neprikosnovena u proizvodnji začinske paprike

Sa Timine njive stiže paprika i to ne bilo koja već Horgoška šestica. Kako je reč o industrijskoj biljci, veći deo roda namenjen je za fabriku „Aleva“ iz Novog Kneževca, a manji deo Tima zadržava i za tržište sam proizvodi mlevenu crvenu začinsku papriku.

– Biram zdrave plodove intenzivne crvene boje. Na paprici ne sme da bude ni jedna crna tačkica, bilo kakvo mehaničko oštećenje ili trulež. Važno je plodove dobro oprati. Kada se prosuše, nižem ih u vence koji stoje okačeni napolju. Kasnije ih sušim i na toplom vazduhu u mini sušari koju sam sam osmislio. Osušenu i opranu papriku zatim cepam, izbacujem seme, odbacujem peteljku i ostavljam filete. Suve filete meljem na mlinu sa kamenom, priča naš domaćin.

Iskustvo ovog domaćina pokazuje da je ova proizvodna godina dobra. Ipak, proizvođači koji sirovinu predaju Kompaniji „Aleva“ iz Novog Kneževca, što delimično radi i Jovanov, kažu da je evidentan manji prinos. Ali, kada se od nje pravi krajnji proizvod u kućnoj varijanti to nije problem jer je paprika izuzetnog kvaliteta, plodovi su zdravi i ne sadrži mnogo vode u sebi, što je prednost prilikom sušenja.

-Vremenski uslovi, pre svega značajna količina padavina, prilično su pogodovali biljci i prilikom cvetanja i zametanja plodova. Tako je bilo sve do avgusta kada je usledio sušni period. Do tada je sklop biljaka bio izuzetno dobar kao i plodovi te je potencijal ukazivao na rekordnu godinu. Ipak, kod berbe se pokazalo da je rod manji za 20-ak odsto. Avgusta su biljke slabije cvetale za treću berbu tako da su se ove godine dva puta ubirali plodovi. Karakteristika ove proizvodne godine je izostanak bolesti na biljkama te nije bilo potrebe za tretmanima. Samo sam prihranio usev preparatima za organsku proizvodnju, priča Jovanov.

Prema rečima našeg sagovornika ovakvi klimatski uslovi nisu mnogo uticali na paradajz ali problem je nastao kod plasmana ceđenog soka za kuvanje, kada je reč o prvoj berbi koja se odvijala početkom osmog meseca, jer je to period kada je relativno rano za pripremanje zimnice. U bližoj okolini Novog Kneževca ne postoje kapaciteti za industrijsku preradu ovog povrća tako da se tržišni viškovi nemaju gde i kome prodati. Ipak, sve je došlo na svoje mesto sa kasnijim berbama.

Brend izgrađen na tradiciji

Izrazito crvene boje i neodoljivog ukusa Timina mlevena paprika kupce nalazi u Senti, njegovoj rodnoj Čoki i na različitim manjim i većim sajamskim manifestacijama. Interesovanje za nju pokazali su proizvođači kulena, a domaćice koje su je probale drugu ne kupuju jer, kako kažu, od nijedne druge paprikaš, gulaš, riblja čorba i druge kulinarske zavrzlame nemaju tako lepu boju. I naš domaćin voli da zađe u kuhinju, zasuče rukave i umesi domaće rezance za nasuvo sa krompirom i sve to lepo zaprži svojom paprikom. Nije mu strano ni kuvanje pasulja i kako stvari stoje mogao bi i na nekom kulinarskom takmičenju da se oproba.

Tima je zajedno sa suprugom Latinkom svoje proizvode koncipirao tako da oni mogu da budu lep poklon. Naime, prijateljima i rođacima umesto kafe mogu se poneti teglica od 250 grama džema od paradajza ili mlevena začinska paprika kao i flaša od 750 ml soka od paradajza. Sve to lepo upakovano odličan je suvenir koji u sebi sadrži sunce pretočeno u ukuse i mirise Vojvodine, pod zajedničkim imenom „Sa Timine njive“.  

Sloga kuću gradi

Tima Jovanov svima želi da pokaže da na maloj površini može da se proizvede sirovina od koje se pravi gotov proizvod koji ima dodatu vrednost i da svako ko se vodi ovakvim razmišljanjem može solidno i da zaradi.

-Želja mi je da pokažem da kada porodica ima mali posed ali udruženo radi na njivi i u svom domaćinstvu može da ostvari zaradu. Poslednjih godina u ataru se vide samo mašine, a ljudi nigde. I svi kukakju kako zemljoradnik može da opstane samo ako ima puno zemlje. Ja želim da pokažem da i manja površina može da donese lep prihod za život porodice. Zajedničkim radom smanjuju se troškovi proizvodnje, a ako je porodica složna, uz malu pomoć sezonskih radnika, svoju robu mogu da prodaju kao gotov proizvod. Svakome za primer može da posluži ovo moje jedno katastarsko jutro na kojem su paprika i paradajz. Ova proizvodnja ekonomski je isplativija od proizvodnje pšenice i kukuruza, poručuje Tima.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar