Na konferenciji italijanske Agencije ICE/ITA predstavljena „Poljoprivreda 5.0” i najavljen sajam EIMA u Bolonji

 

„Italija i Srbija imaju velike potencijale za saradnju u oblastima informacionih tehnologija, veštačke inteligencije, biotehnologije i energetske i zelene tranzicije“.

 

 

ČITAJTE I: Na kolektivnom nastupu Italije predstavljene visoko inovativne tehnologije

 

 

Ovo je poruka ambasadora  Italije u Srbiji Luka Gori, sa jednog od nazjnačajnijih i najposećenijih konferencijskog događaja 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, posvećenom konceptu poljoprivrede 5.0, inovacijama u održivoj poljoprivredi i prezentaciji sajma „EIMA“, koji će se u novembru održati u Bolonji.

Foto: Agroportal.rs

-Za nas poljoprivreda znači inovacije i tehnologiju, znači prostor za zajedničku saradnju i iznalaženje novih solucija za usavršavanje proizvodnje i njenu transformaciju kako bi ona bila što profitabilniji sektor. Poljoprivreda je centralna tema naše ekonomske saradnje, poručio je otvarajući skup ambasador Gori.

Foto: Agroportal.rs

Konferenciju je organizovala beogradska kancelarija Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, a njen direktor Antonio Ventreska, ukazao  je na značaj inovacija i novih tehnoloških rešenja za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Uloga primenjenog znanja je od fundamentalne važnosti, zato beogradska kancelarija spoljnotrgovinske agencije ICE/ITA, kao most saradnje između dve privrede, nastoji da omogući pristup inovativnim rešenjima u agraru, sve u cilju otvaranja novih perspektiva saradnje i napredovanja, naglasio je Ventreska.

Foto: Agroportal.rs/Antonio Vantreska, direktor beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA

On je izrazio zadovoljstvo što je konferenciju posetio veliki broj mladih poljoprivrednika spremnih da primene inovacije i nove tehnologije.

-Poljoprivreda 5.0 pored ostalog, podrazumeva analizu zemljišta, primenu veštačke inteligencije i drugih modernih tehnologija, što znači da moramo sve više da obučavamo mlade generacije poljoprivrednika koji imaju drugačiji mentalitet od onih starijih  i spremni su za primenu novih tehnologija,  zato nam je ključan protok informacija i što bolja saradnja. Ono čemu Italija teži jeste da se što više prikloni Srbiji u međunarodnoj saradnji i to  u domenu poljoprivrede, naglasio je Ventreska.

Foto: Agroportal.rs

Italija je globalni lider u tom sektoru, zato su poruke predstavnika Federunakome, kao nacionalne asocijacije proizvođača poljo-mehanizacije, predstavljale svojevrstan poziv na EIMU kao jedan od najznačajnijih svetskih sajmova, u oblasti poljoprivredne mehanizacije, koji će se od 6. do 10. novembra održati u Bolonji.

Predsednica italijanske asocijacije „Federunakoma“ Mariateresa Maskio, pored ostalog je istakla da poljoprivreda  ima uporište u novim tehnologijama zasnovanim na  elektronici senzorima, veštačkoj inteligenciji.  Ona je poručila da proizvođači moraju imati ogromnu količinu podataka u sektoru u kojem posluju da bi mogli da rade efikasnije sa manjim troškovima uz poštovanje zaštite životnog okruženja.

Foto: Agroportal.rs

-U strukturi uvoza Italijanska mehehanizacija na tržištu Srbije učestvuje sa 11 procenata, tako da možemo da kažemo da je vaša zemlja itekako prigrlila tehnologije koje Italija pokušava da lansira na Balkanu, a naročito u Srbiji. Mi se trudimo da izađemo u susret svim zahtevima Srbije u domenu njenog poljoprivrednog razvoja. Nove mašine, veštačka inteligencija i sve ono što Italija može da donese korespondira sa pravcem u kojem se kreće Srbija, a to je precizna poljoprivreda i Zelena agenda o čemu govori i ova konferencija, istakla je Maskio.

Foto: Agroportal.rs

Federunakoma je kao organizacija veoma poznata u Srbiji, a njen predstavnik Fabio Riči, zadužen za internacionalizaciju i promociju italijanske poljoprivredne mehanizacije,  istakao je da je poljoprivredna mehanizacija proizvedena u Italiji visoko kompatibilna potrebama poljoprivrede u Srbiji, uzimajući u obzir veličinu poseda i potrebu za specijalizovanim mašinama u različitim agrarnim sektorima.

-Imamo prelep prostor površine od 350 metara kvadratnih. Predstavljamo se sa 11 reprezentativnih kompanija, kako novih na ovom tržištu, tako i onih koje u Srbiji zastupaju domaći distributeri. Italija srpsko tržište smatra veoma važnim , a poruka koju možemo uputiti ovdašnjim poljoprivrednicima jeste da smo mi idealan partner u njihovoj proizvodnji, rekao je Fabio Riči.

Foto: Agroportal.rs

Srbija ima oko pet miliona hektara obradivog zemljišta, intenzivni voćarski i povrtarski zasadi su veoma zastupljni, a Riči je naglasio, u tom domenu Italija je postigla vrhunske rezultate.

-Kao svetski lider u proizvodnji specijalizovanih poljoprivrednih mašina razvili smo tehnološka rešenja koja se uspešno primenjuju u čitavom svetu. Imamo  visoko inovativne tehnologije koje u značajnoj meri mogu unaprediti poljoprivredu u Srbiji, a na ovom sajmu se predstavljamo kroz kompletan lanac proizvodnje, od obrade zemljišta do pakovanja i distribucije, poručio je Fabio Riči.

Foto: Agroportal.rs

Predstavnik Vlade  Republike Srbije, odnosno savetnik ministarke za evropske integracije i  dugogodišnji šef pregovaračke grupe za poljopriovredna poglavlja u prcesu evrointegracija Srbije, Danilo Golubović je u uvodnom obraćanju poručio da sektor poljoprivrede pruža velike potencijale saradnje i umrežavanja kako proizvođača, tako i stručnjaka iz različitih oblasti poljoprivrede i naglasio da je Italija lider u oblasti  poljoprivrednih tehnologija i inovacija.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Na konferenciji „Poljoprivreda 5.0 – Inovacije u održivoj poljoprivredi“ i predstavljanje sajma „EIMA“ u Bolonji snažne poruke o perspektivama saradnje Italije i Srbije  uputili su, Oskar Marko, rukovodilac Centra za informacione tehnologije u institutu evropske izvrsnosti, institutu „Biosens“, Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog Saveza Vojvodine, vodeći stručnjak za zadrugarstvo u našoj zemlji i regionu, Marija Antanasković, generalna sekretarka Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i članica međunarodnog žirija za izbor traktora godine, Stefan Gligorić, generalni sekretar „Udruženja poljorpivrednici nove generacije“, doktorand Poljoprivrednog Fakulteta, stručnjak za voćarstvo, stipendista Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja i mladi poljoprivrednik, Lazar Turšijan, stručnajk za pereciznu poljoprivredu i doktorand Poljoprivrednog fakulteta, stipendista Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja i Dejan Zorić, stručnjak za poljoprivrednu mehanizaciju i tržište, predstavnik mehanizatorske kompanije „AGROTECH“.

Izvor: Agroportal.rs

FOTO GALERIJU SA KONFERENCIJE „POLJOPRIVREDA 5.0 – INOVACIJE U ODRŽIVOJ POLJOPRIVREDI“ MOŽETE POGLEDATI ISPOD