Fabio Riči: EIMA je fabrika inovacija koje vode ka održivoj poljoprivredi

 

Kolektivni sajamski nastup Italije na 91. međunarodom poljoprivrednom sajmu koji je pre nekoliko dana završen u Novom Sadu privukao je veliku pažnju posetioca, posebno poljoprivrednika koji se bave voćarstvom i povrtarstvom kao i domaćih uvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Poznato je da je ova apeninska zemlja lider kada se govori o novim mašinama i tehnologijama u pomenutim granama poljoprivrede te da se na našoj najvećoj agrarnoj sajamskoj manifestaciji  pojavljuje već 12 godina u kolektivnom izdanju, a u više navrata bila je zemlja parter naše sajamske priredbe, inače njaveće na Zapadnom Balkanu.

 

 

ČITAJTE I: Na konferenciji italijanske Agencije ICE/ITA predstavljena „Poljoprivreda 5.0” i najavljen sajam EIMA u Bolonji

 

 

Osim posete izložbenog prostora, zainteresovani posetioci mogli su i da prisustvuju jednoj od najposećenih sajamskih konferencija koja je nosila naziv „Poljoprivreda 5.0 – Inovacije u održivoj poljoprivredi“. Tom prilikom čule su se i poruke predstavnika Federunakome, nacionalne asocijacije proizvođača poljo-mehanizacije, koje su predstavljale svojevrstan poziv na EIMU, jedan od najznačajnijih svetskih sajmova u oblasti poljoprivredne mehanizacije, koji će se od 6. do 10. novembra održati u Bolonji.

Foto: Agroportal.rs/Fabio Riči, predstavnik Federunakoma zadužen za internacionalizaciju i promociju italijanske poljoprivredne mehanizacije

O saradnji Italije i Srbije kada je reč o specijalizovanoj poljoprivrednoj mehanizaciji, izazovima koji se nalaze pred stručnjacima u ovoj i oblasti novih tehnologoja, kao i o centralnim temama predstojećeg sajma EIMA, za Agroportal.rs govorio je predstavnik Federunakoma Fabio Riči, zadužen za internacionalizaciju i promociju italijanske poljoprivredne mehanizacije.

Kako Vi ocenjujete saradnju Srbije i Italije po pitanju kupovine i upotrebe italijanskih poljoprivrednih mašina u našoj zemlji?

-Zahvaljujući kancelariji Agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA iz Beograda na novosadskom Poljoprivrednom sajmu organizujemo kolektivnu izložbu poljoprivrede. Smatram da je to najvažniji sajam ove vrste, uključujući i poljoprivrednu mehanizaciju, na Zapadnom Balkanu. Da bi došlo do proširenja saradnje između Italije i Srbije, potrebno je stvoriti uslove za tako nešto. Znamo da je Italija druga zemlja dobavljač poljoprivrednih mašina u Srbiju kao i da se srpska poljoprivreda bazira na proizvodnji voća i povrća. A mi smo baš lider za proizvodnju mašina u ovim granama poljoprivrede i prehrambene industije. Za nas je veoma vežno da budemo prisutni na ovom sajmu i da se predstavimo, i to ne samo sa poljoprivrednim mašinama već i onim namenjenim za preradu, pakovanje, proizvodnju ambalaže i sl. Pokušavamo da srpskoj poljoprivredi ponudimo sva moguća tehnološka rešenja u ovim poljoprivrednim sektorima kako bi zahvaljujući saradnji sa nama i primenom naših rešenja, Srbija odgovorila na izazove koji postoje.

Foto: Agroportal.rs

Koji su to izazovi?

-Tu pre svega mislim na povećanje produktivnosti jer znamo da svetska populacija kontinuirano raste. Pre 2050. godine na Zemlji će živeti više od 9 milijardi ljudi što znači da treba proizvoditi više hrane ali, na održivi način. Govorim o održivosti sa ekonomskog, socijalnog i ekološkog aspekta. Jednostavnije rečeno, moramo da proizvodimo više sa manjim troškovima za proizvođače hrane, da poboljšamo uslove života samih poljoprivrednika, što je zaista važan socijalni aspekt. Sem toga, neophodno je sačuvati prirodne resurse. Moramo da razmišljamo o očuvanju zemljišta, boljem upravljanju vodom i da, manjim zagađenjem čovekove okoline, dostignemo ciljeve održivosti.

Foto: Agroportal.rs

Koliki je izazov stavljen pred savremene tehnologije kada govorimo o poljoprivrednim mašinama u svetlu klimatskih promena?

-Na ovo pitanje poljoprivredna mehanizacija može da ponudi konkretne odgovore. Sa novim tehnologijama koje se primenjuju u poljoprivredi mi, kao što sam već pomenuo, možemo da na najbolji mogući način upravljamo vodama u svim mogućim situacijama bez obzira na to da li se nalazimo u sušnim periodima ili u periodima poplava. Znamo da je sada već na svim nadmorskim visinama i širinama to globlni problem. Dakle, moramo da imamo odgovor na ekstremne atmosfverske uslove. Danas imamo inteligentna rešenja koja su primenljiva. Znamo da poljoprivreda daje doprinos emisijama CO2, te putem agronomskih tehnika koje se spajaju sa drugim odgovarajućim tehnologijama, možemo da smanjimo emisiju ugljen-dioksida i stvaranje efekta staklene bašte. Na taj način stvaramo preduzeće sa zatvorenim krugom koje može da bude samoodrživo. Takva rešenja već možemo da nađemo u Poljoprivredi 4.0, u digitalnoj poljoprivredi, u strategijama precizne poljoprivrede, a poslednja je Poljoprivreda 5.0 u kojoj su zastupljeni roboti i veštačka inteligencija. Instrumente imamo, potrebno ih je što više  implementirati u današnje mašine .

Foto: Agroportal.rs

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu uvek je prilika da se najavi EIMA. Šta posetioce očekuje na predstojećem sajmu u Bolonji koji će biti održan u novembru?

-EIMA je drugi po veličini sajam poljoprivredne mehanizacije u svetu  koji se održava u zatvorenom prostoru, a svakako zauzima prvo mesto kada govorimo o specijalizovanoj mehanizaciji u agraru i njegovom međunarodnom karakteru. U predhodnom izdanju imali smo 330.000 posetilaca, 56 operatera iz inostranstva iz više od 150 zemalja. U okviru ovog sajma imamo pet specijalizovanih salona i smatram da dva mogu da izazovu veliko interesovanje kod srpskih operatera. Uvoznicima poljoprivrednih mašina, istraživačima, agronomima i poljoprivrednicima iz Srbije svakako će pažnju privući digitalne tehnologije u salonu EIMA digital, a to je Poljoprivreda 4.0 – precizna poljoprivreda. Ove godine prvi put ćemo imati dinamičku zonu u kojoj će biti roborika i elektronika, a posetioci će moći da vide poljoprivredne robote u jednom vinogradu koji ćemo opremiti u spoljnom delu u okviru sajma. Drugi salon koji može biti zanimljiv posetiocima iz Srbije je salon HidroTecha koji je fokusiran na sve tehnologije koje se bave navodnjavanjem. Zajedno sa ostala tri salona i nekoliko paviljona pokrivamo sve tehnologije od obrade zemljišta do berbe. Nikada kao ove godine EIMA nije predstavljala ovakvu fabriku inovacija i upravo je to naš novi slogan: EIMA – fabrika inovacija. Prošle godine na ovom sajmu bilo je 1.900 posetilaca iz Srbije, a nadamo se da ćemo u ovogodišnjem izdanju prevazići cifru od 2.000. Smatram da je EIMA sajamska manifestacija koja je zaista prilagođena srpskoj poljoprivredi.

Piše: Jasna Bajšanski