Na uručenju priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“ najavljeni pokrajinski i republički agrarni budžeti za narednu godinu

 

Na edukativnoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“ danas je u Master centru Novosadskog sajma istoimeno priznanje uručeno desetorici mladih, mahom fakultetski obrazovanih ljudi, koji se bave različitim granama poljoprivredne proizvodnje. Svaki od njih u svom radu koristi savremena naučna i tehnološka dostignuća, te su s’ pravom predstavnici nove generacije poljoprivrednika.

 

ČITAJTE I: Obuka poljoprivrednika za primenu savremene tehnologije

 

 

Nagrade im je uručio Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i ujedno je iskoristio priliku da najavi agrarni budžet za narednu godinu.

Prema njegovim rečima, vojvođanskim poljoprivrednicima, kroz različite konkurse, na raspolaganju će biti 8,36 milijardi dinara i to je za 1,56 mijardi više u odnosu na ovu godinu.  Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, najavio je da će u republičkom agrarnom budžetu za  2022. godinu biti 62 milijarde što je nepunih 18 odsto više novca nego 2021. godine.

Na panel diskusiji „Finaniranje i osiguranje poljoprivrede“ svoje programe predstavili su direktori Razvojnog fonda Vojvodine, Garancijskog fonda AP Vojvodine NLB Komercijalne banke i Sektora osiguranje u poljoprivredi DDOR osiguranje. U drugoj panel diskusiji „Novi trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji“ o temama „Voćarstvo nove generacije“, „Povrtarstvo nove generacije“, Zadrugarstvo nove generacije“ i „Protivgradna zaštita nove generacije“ govorili su prof. dr Zoran Keserovič, prof. dr Žarko Ilin, obojica predavači na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine i agronom Željko Katančević u ime „Agro Letač“ iz Inđije. P karakteristikama mehanizacije nove generacije govorili su mr Đorđe Mišković, izvršni direktor kompanije „Kite“ d.o.o. i Aleksandar Švonja, direktor prodaje kompanije „Agropanonka“.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Konferenciju je organizovalo Zavičajno društvo „Fruškogorje“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Tekst i foto: J. Bajšanski

 

Ostavite komentar