Najbolji srpski gajdaš je etno muzikolog Edi Tajm

 

Na takmičenju u Svrljigu, održanom u okviru „Miholjskih susreta sela“, izabran je najbolji srpski gajdaš, tridesetpetogodišnji Edi Tajm, etno muzikolog iz Sremske Mitrovice.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji, gde su se za titulu za najvećeg virtuoza na ovom tradicionalnom instrumentu, borili  domaći ali i izvođači iz Makedonije, Bugarske i Grčke, pobedio je mladi profesor muzičkog koji svira i druge tradicionalne instrumente poput frule i kavala.

 

 

ČITAJTE I: Zoran Božović – novi srpski harambaša

 

 

 

Edi Tajm se izdvojio i time što uz sviranje na gajdama i peva. Prema oceni žirija etno muzikologa, među kojima i  članica Instituta SANU Mirjana Zakić,  njegov nastup u kategoriji troglasnih gajdi nagrađen je kao najkompletniji.

-Konkurencija je bila jaka, bilo je ukupno 18 učesnika iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja. Takmičilo se mnogo mladih gajdaša koje izuzetno cenim, poput našeg najmlađeg izvođača na ovom instrumentu Stefana Filipovića iz Lebana, rekao je Edi Tajm.

Mnoge je iznenadilo što su se za titulu naj-gajdaša borile i dve devojke. To su Kalina Nikolova iz Bugarske i Stanislava Đorđević iz Sombora.

Na bini u Đurincu svoje umeće prikazala su i braća Jovanović, dvadesetdvogodišnji Jovan i dve godine mlađi Aleksandar, poznati svrljiški gajdaši. Ljubav prema ovom instrumentu,  naročito tipu troglasnih svrljiških gajdi preneo im je pradeda Nenad, a svirao ih je i čukundeda Petronije Jovanović.

-U vreme naših predaka nije se mogla zamisliti svadba u Svrljigu bez gajdi, dok je danas svojevrstan spektakl kada mladenci zatraže gajdaša, izjavio je Jovan.

Osim ovog takmičenja, na manifestaciji u Svrljigu bila je organizovana i radionica za decu u pripremi belmuža, promocija starih nošnji i zanata kao i igre za penzionere, gde se u šahu i pikadu nadmetalo oko 50 tročlanih ekipa.

U ime Ministarstva za brigu o selu prisutvovovao je državni sekretar Zoran Dimitrijević i poručio da su „Miholjski susreti sela“ prilika da se ponovo pokažemo kao dobri domaćini, kao tolerantni ljudi koji rado organizuju ovakve manifestacije.

Ovaj događaj, ali i susrete organizovane prethodnih dana u Medveđi, Sjenici, Zaječaru, Aleksincu i Trsteniku, posetilo je više od 15.000 ljudi. Osim gostiju iz naše zemlje, programi su privukli i veliki broj turista iz inostranstva, posebno Rumunije i Bugarske.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Organizatori manifestacije, koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu, ove godine priređuje 95 opština i gradova Srbije, najavljuju ovog vikenda bogat program u Lapovu i Bogatiću. Zato, svi koji nisu otišli na letovanja izvan granica naše zemlje ili se spremaju za putovanja, mogu svoje vreme kvalitetno da provedu uz odličnu zabavu, stare, proverene gurmanluke i  ponešto nauče o detaljima iz zaboravljene srpske tradicije. Spisak mesta sa datumima održavanja programa ovog leta i jeseni, nalazi se se na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

 

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu