Bugarska: Otvorena akademija za ovčare

U Bugarskoj je otvorena prva ovčarska akademija koja treba da okupi sve koji su zainteresovani da nauče taj posao i gajenje ovaca u skladu sa starim običajima, kao i da obnove zaboravljene tradicije.

 

ČITAJTE I: Ishrana jagnjadi

 

 

Tokom svake od četiri sezone obuke na akademiji, polaznici će moći da uče o istoriji autohtonih rasa ovaca u Bugarskoj,  pravljenju torova za ovce, ispaši i mužnji životinja, čišćenju pašnjaka i o tradicionalnom stočarstvu.


Za prvu sezonu već se prijavilo 20 zainteresovanih odraslih i osmoro dece, i oni aktivno učestvuju u uzgoju i čuvanju stada sastavljenog od dve tradicionalne vrste – karakačanske ovce i dugodlake planinske ovce, piše bugarska agencija BTA.

Organizatori akademije na taj način žele i da podstaknu očuvanje autohtonih vrsta, za koje su u saopštenju naveli da je živo nacionalno blago.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

Današnji potomci autohtonih vrsta ovaca, kako su naveli, i dalje nose obeležja i gene svojih divljih predaka, i pokazali su sposobnost da opstanu i u najtežim uslovima.
Tako je karakačanska ovca, koja se na teritoriji Bugarske uzgaja od vremena Tračana, otporna na oštru klimu, bolesti i infekcije, i zajedno sa dugodlakom planinskom ovcom ima važnu ulogu u očuvanju ekosistema u planinskim delovima Bugarske

Izvor: Dnevni evropski servis