Najčešće greške u povrtarskoj proizvodnji

 

Najčešće greške u povrtarskoj proizvodnji prave se  prilikom pravilanog  izbora parcela (agrohemijska analiza zemljišta),  semenskog materijala ( prednos dati već dokazanom ), pravilne i kvalitetne primena đubriva, pravovremenom zaštitom od korova, bolesti i štetočina, navodnjavanja i uticaju vremenskih prilika.

Većina naših povrtara zna da pravilno i kvalitetno đubrenje donosi rezultate i dobru zaradu. Na žalost neki tu prave greške i sva dalja ulaganja ne daju željene rezultate.

 

 

ČITAJTE I: Semena Instituta za povrtarstvo osvajaju svet

 

 

Parcele koje se duži niz godina koriste u intezivnoj povrtarskoj proizvodnji, a navodnjavaju  se sistemom kap po kap, često su prezasićene unosom velikih količina mineralnih đubriva koje biljke nisu usvojile i takva zemljišta vremenom  postaju zaslanjena i ne mogu se koristiti u daljoj proizvodnji.

Preporuka:

  • Na parcelama na kojima se đubrenje obavlja fertirigacijom neophodno je osnovnom obradom ili predsetveno uneti veći  procenat čvrstih kompleksnih đubriva, koja će biljkama obezbediti uravnoteženu i pravilnu ishranu tokom vegetacije. Đubrnje fertirigacijom treba samo da izvrši korekciju osnovnog đubrenja bez upotrebe velikih količina vodotopivih đubriva. Ovakav način primene đubriva daje visoke prinose i kvalitet plodova a zemljište ostavlja u dobrom stalju.
  • Kompleksna mineralna đubriva na svojoj deklaraciji imaju navedene makro i mikro elemente koji su potrebni gajenim biljkama,  (formulacije za određene kulture ili faze razvoja gajenih biljaka). Od velike važnosti je da mineralna hraniva budu pristupačna korenu odmah po unošenju u zemljište. Radi boljeg iskorišćenja hraniva koriste se đubriva koja sadrže biostimulatore (imaju stimulativan  utaicaj na razvoj korenovog sistema i da hraniva budu još pristupačnija biljkama)
  • Na kiselim i alkalnim zemljištima koristiti čvrsta kompleksna mineralna đubriva koja sadrže polimere koji sprečavaju blokadu usvajalja hraniva.

 

Piše:  Dragan Mijušković, PSSS-Jagodina

Foto: Pixabay