Kuće za još 100 porodica u 79 sela

 

Krov nad glavom dobilo je još 248 ljudi, od čega je 98 mališana.

Time se ukupan broj useljenih kuća od početka programa Ministarstva za brigu o selu popeo na 2.200, a samo ove godine dodeljena su sredstva za 540.

 

 

ČITAJTE I: Raspisan Javni konkurs za nabavku minibuseva za 17 opština

 

 

-Na ovaj način Republika Srbija odnosi prave, suštinske, ljudske pobede. Bez ovakvih pobeda ne možemo da idemo napred. Ovo su pravi heroji, ali mi im nećemo dati medalje – daćemo im ključeve. Dobiće svoj krov nad glavom i oni su budućnost Srbije, poručio je u Palati Srbija ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon potpisivanja 100 ugovora sa novim vlasnicima seoskih kuća sa okućnicom.

Među današnjim zvaničnim vlasnicima svoje prve nekretnine je 50 parova, 17 samohranih roditelja i 33 pojedinca. Nove komšije stižu stanovnicima 79 naselja u 40 opština.

Nekadašnja prvakinja Balkana u triatlonu Vida Medić, nakon zavšene Likovne akademije ostala je da živi u Beogradu punih 12 godina, a sada je rešila da se preseli u Bačku Topolu i u selu Bajša useli u svoju kuću.

 -Rođena sam u Kninu, živela na raznim mestima, u Srbiji i inostranstvu. Ova kuća je prvo što imam na svoje ime. Posebno mi znači u trenutku kada sam pokrenula i sopstveni posao – pišem i ilustrujem knjige za bebe. Svoj život i porodicu vidim u Bajši, a moje knjige će videti ceo svet, rekla je nasmejana Vida.

Edita i Željko Vračević sa svoje troje dece podstanarski život u Malom Zvorniku zameniće seoskom sredinom Donje Borine i mirom u sopstvenom domu.

-Ovo je za nas zaista novi početak i velika briga manje. Presrećni smo što ćemo napokon imati svoj krov nad glavom, a deca zdraviju sredinu za odrastanje, izjavio je Željko.

Opština Novi Bečej gde će se doseliti 14 porodica, od čega polovina u selo Novo Miloševo, ovoga puta je na vrhu po broju useljenih kuća. Veliko interesovanje je bilo i za naselja Odžaka, u kojima će život započeti 12 porodica, kao i Šida gde će oživeti osam napuštenih kuća. U ostalim krajevima Srbije prednjače Vladimirci, Blace, Aleksinac i Svilajnac, gde se migracijom mladih iz sela u grad sve više menja demografska slika.

Najjeftinija nekretnina ovog puta košta 522.333,51 dinara, nalazi se u selu Torda kod Žitišta i biće novi dom dvadesetogodišnjeg mladića koji u njemu namerava da stvara svoju porodicu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Najmanje kuće od 43 kvadrata dobiće vlasnike u Baču i Šidu, najveća od 272 kvadrata u Bačkoj Topoli, dok je najprostranija okućnica od 13,5 ari pripala supružnicima u Vladimircima.

Gradsku adresu za seosku promeniće 22 porodice, a mesta iz kojih odlaze u sela svih krajeva Srbije su Beograd, Niš, Zrenjanin, Zaječar, Jagodina, Surdulica, Aleksinac.

Nakon što je Vlada Srbije odobrila dodatnih 395 miliona dinara za Program dodele bespovratnih sredstava za ove namene, omogućena je kupovina još 350 kuća, od kojih je prvih 100 danas već dobilo svoje vlasnike.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Miloš Miškov