Najlepše uređeno dvorište ima Žika Lazić iz Lapova

 

U okviru manifestacije Miholjski susreti sela, Lapovo je na okružno takmičenje za izbor najlepšeg dvorišta iz čitave Centralne Srbije,  imenovalo i svoje predstavnike.

Nagradu je dobio Žika Lazić iz Lapova koji kaže da je za sve potrebna ljubav i predani rad.

 

 

 

ČITAJTE I: Najbolji srpski gajdaš je etno muzikolog Edi Tajm

 

 

-I kuću i vrt sam svojim rukama napravio. U njemu se nalaze biljne vrste ne samo sa našeg podneblja, već i iz raznih dalekih zemalja, sve što može ovde da uspeva posadio sam. Najveća inspiracija za mene je porodica, koja se tokom letnjih meseci okupi da uživa u ovom parčetu raja, ali draga mi je i ova nagrada kao potvrda da to što radim i drugi prepoznaju, rekao je Lazić.

Nagradu za najlepši dvorišni detalj dobila je Slađana Dinić. Ona je svoj život u stanu oplemenila baveći se detaljima u bašti i smatra da je, osim lepote i uživanja, obaveza svih nas da brinemo o prostoru koji nas okružuje.

Osim ove lepote za oči, učesnici i posetioci rekordno posećenih Miholjskih susreta u Lapovu uživali su u takmičenju u pripremi riblje čorbe, prezentaciji štandova etno udruženja, voćara, vinara, pčelara, a odjekivalo je i vatreno navijanje za pobedu u narodnom višeboju  – bacanje kamena s ramena, trule kobile, prenošenje vode i prenošenje jajeta kašikom, krunjenje kukuruza… Uz ritam i plesne korake kulturno – umetničkih društava, usledio je izbor najlepšeg i najukusnijeg starinskog kolača,  kao i najbolje urađene rukotvorine.

U Lapovu planiraju da naredne godine za takmičenje nominuje predstavnike u još dve kategorije priznate i u svetu i u Srbiji – najlepše etno dvorište i najlepše park dvorište.

Opština Bogatić je svoje Miholjske susrete upriličila u selu Crna Bara, gde je okupila 12,  od 14 svojih sela. Darovite  meštanke smenjivale su se na radionicama starih zanata – veza, zlatoveza, tkanja, a ništa manje zapažena bila je likovna kolonija.

Osobenosti ovog kraja su vajat Hajduk Stanka u istom dvorištu kuće prvog veterinara u Srbiji Jove Aleksića, ali i etno kompleks Sovljak, jedan od pet prvih etno parkova u našoj zemlji, sa prikazom delića stare Mačve – autentičnim kućama sa okućnicom iz perioda kraja 19. veka. Na ovim lokacijama održani su pesničko veče, folklorni, pevački i instrumentalni nastupi. Najveću pažnju svakako privukao je celovečernji prikaz tradicionalnih običaja Mačve – vožnja fijakerima, presretanje prolaznika busijama, kupovina mlade i izbor za najboljeg hajduka tog kraja.

U isto vreme na drugom kraju zemlje, u istočnoj Srbiji, Miholjski susreti sela održani su po prvi put i u Lubnici kod Zaječara. Susret je počelo turnirom u malom fudbalu, zatim je organizovano takmičenje u spremanju tradicionalnih jela, a gostima je priređen i bogat kulturno-umetnički program uz defile foklornih grupa.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Tog dana Lubnicu je posetilo više od 1.000 ljudi, među kojima je bilo  onih koji su došli iz susednih opština, ali i iz susednih država – Bugarske i Rumunije.

Organizatori manifestacije, koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine priređuje 95 opština i gradova Srbije, najavljuju ovog vikenda bogat program u Žitištu, Gadžinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Žagubici i Trgovištu. Zato, svi koji nisu otišli na letovanja izvan granica naše zemlje, ili se spremaju za putovanja, imaju otvoren poziv da svoje vreme kvalitetno provedu uz odličnu zabavu, stare, proverene gurmanluke i ponešto nauče o detaljima iz zaboravljene srpske tradicije.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Milan Obradović