Naut – korisna biljka za zdravlje zemljišta i ljudi

 

Naut ili leblebija je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Koren joj je vretenast i razgranat dopire do jednog metra dubine, a 40% do 50% ukupne mase korena nalazi se dublje od 20 cm zemljišta što mu omogućava dobro snabdevanje vodom i hranivima iz dubljih slojeva.

 

 

 

 

ČITAJTE I: Globalne cene hranе sveukupno su stabilne u novembru

 

 

 

 

Stabljika pri kraju vegetacije odrveni, a može biti visoka do 80 cm. Listovi su neparno perasti, sa 13 do 17 liski, a grančice i mahune su prekrivene sitnim dlačicama. Cvetovi su leptirasti, sitni: bele, ružičaste, ređe plavičaste boje.  Seme leblebije nalazi se u kratkoj, dlakavoj mahuni, koja najčešće sadrži jednu do dve semenke.

Boja semena može biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna. Zrela mahuna ne puca, a prezrela otpada. Na jednoj biljci može biti do 100 mahuna.

Leblebija se seje u međurednom razmaku 50-70 centimetara, a u redu 3-5 centimetara. Za setvu na jednom katastarskom jutru potrebno je 50 kilograma semena, a optimalno vreme za ovaj posao je od 25. marta do 25. maja. Minimalna temperatura za nicanje je 5 do 6 0C, ali u takvim uslovima niče za oko 3 nedelje, dok pri temperaturi zemljišta od 8-100 C stepeni niče za 10-15 dana, a najbrže nicanje je pri 25 C.

Neki proizvođači seju je 25. februara, žanju paralelno sa pšenicom i na parceli na kojoj je bila zasnivaju proizvodnju suncokreta. Poljoprivrednici koji imaju ječam i žanju ga krajem maja i početkom juna, na strništima seju leblebiju koja se zatim žanje, u zavisnosti od vremenskih pilika, septembra ili oktobra. Ovaj posao obavlja se žitnim kombajnom na koji se stavlja sito za soju. Leblebiji nije potrebno sušenje jer se žanje kada sadrži do 14 odsto vlage.

Kada se govori o prihrani, važno je znati da ova biljka voli fosfor i kalijum. Prva prihrana je kada biljka dostigne visinu 10-15 centimetara, a druga pre cvetanja. Međuredno kultiviranje joj prija svakih 10-15 dana. Važno je znati da je za sada ne napadaju insekti i bolesti,

Naut je jedna od najotpornijih mahunarki na sušu. Najveća joj je potreba za vodom u vreme formiranja pupoljaka i u cvetanju. Uspeva gotovo na svakom zemljištu i podnosi blago zaslanjena zemljišta sa većom vrednošću pH.

Ova biljka vrlo je značajna u ishrani ljudi, jer je bogata belančevinama i mineralima, posebno fosfornim jedinjenjima. Sadrži znate količine provitamina A i vitamina B1. Ima nizak procenat celuloze, pa je lako svarljiva. Zrno se koristi za kuvana jela, pečeno i kao surogat kafa.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Korisna je i kao koncentrovana hrana za stoku, pogotovo za mlečne krave, ovce, svinje i živinu.

Izvor: Agroportal – znanje je moć