Neadekvatna zaštita uzrok truleži plodova jabučastog voća

 

Na području delovanja RC Vranje zasadi jabuke kasnog sortimenta su u fazi berbe dok su zasadi  kruške u različitim fazama opadanja lišća. U voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća.

Ovaj patogen najčešće napada plodove jabuke i kruške a plodovi mogu biti inficirani od zametanja do berbe i kasnije za vreme čuvanja u skladištima. Zaraza plodova se ostvaruje na mestima oštećenja od insekata, grada i drugih mehaničkih povreda. Simptomi se manifestuju u vidu smeđih pega koje se proširuju u obliku koncentričnih krugova, tkivo unutar pega nektotira a na površini se mogu videti sporonosna tela gljive. Napadnuti plodovi gube vodu, smežuravaju se i suše, ostaju na granama ili opadaju na površinu zemlje.

Kod sorti koje imaju dugo otvorenu čašicu, zaraza često dopire i do semene lože pa trulež počinje od unutrašnjosti ploda. Zbog toga takvi plodovi u prvo vreme spolja izgledaju zdravi, bolest ostaje maskirana i može se videti njihovim presecanjem. Plodovi jabuke i kruške su najosetljiviji u kasnijim fazama sazrevanja ali i u toku skladištenja.

Gljiva prouzrokovač truleži jabučastog voća prezimljava u obliku micelije u inficiranim trulim, mumuficiranim plodovima koji ostaju u zasadu. Konidije se u proleće prenose pomoću vetra, kiše ili insektima i pri povoljnim uslovima vlažnosti ostvaruju nove zaraze. Patogen se može širiti i putem micelije s ploda na plod na mestu njihovog dodira.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena za sledeću sezonu preporuka je da se u voćnim zasadima sakupe i unište mumificirani plodovi. Tokom vegetacije je značajno zaštiti plodove  od insekata i drugih faktora koji dovode do njihovog povređivanja. U fazama sazrevanja ploda sprovode se hemijske mere zaštite a u cilju sprečavanja infekcije ploda prouzrokovačima ove i drugih vrsta truleži u skladištu.

Ostavite komentar