Nedimović: Moramo sprečiti afričku kugu svinja

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je u selu Badovinci obišao stočnu farmu porodice Vračarić, koja je primer pozitivnog poslovanja i modernog tovilišta.

To selo jedno je od istaknutijih, kada se govori o tovu svinja, kao i celo područje Mačve, a ministar je rekao da će nadležni preduzeti sve mere kako da zaštite područje od Afričke kuge svinja.

– Ovaj prostor moramo da zaštitimo od kuge, jer tu imamo najviše tovljenika na prostoru Srbije. Oni koji pokušavaju da bacaju animalni otpad po kanalima i selu, biće sprečeni, a radićemo s policijom na tome. Zabranićemo da se prodaju po „ćoškovima“ svinje, a postavićemo kontejnere, potpuno besplatno na prostoru Bogatića, da se odvozi animalni otpad – naglasio je ministar.

Farma je kapaciteta 2.100 tovnih svinja, trenutno ih ima 650, a naredne sedmice je plan da se popuni ceo.

Kada je pre 20 godina počeo da se bavi tim poslom imao je šest svinja. Trenutna cena tovljenika, kaže domaćin, kreće se oko 145 dinara po kilogramu i smatra da bi trebalo da ta cena bude viša. Vračarić sarađuje sa lokalnim klaničarima. Kako dodaje za Tanjug, potpuno sam proizvodi hranu za svinje.

– Dvadeset godina sam u ovom poslu, a ovo je jedna od najtežih godina. Cena tovljenika jeste niska, ali mislim da je to trenutno, da će tek da raste. Ovo je moderna farma, sa zaštitnom opremom, barijerama… Obnovio sam mehanizaciju, nešto sam, nešto uz pomoć subvencija – kaze domaćin.

Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović, kazao je da je ta opštine poljoprivrednicima obezbedila subvencije za osemenjavanje priplodnih goveda za sada, ali da subvencioniše i kamate na kredite.

Nedimović se sastao sa stočarima ovog kraja gde su govorili o problemima u stočarstvu i potencijalnim rešenjima.

Ostavite komentar