Nedimović: Tržište UAE veliki prostor za proizvode iz Srbije

Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata apsolutno je otvoreno za sve poljoprivredne proizvode iz Srbije, posebno u sektoru voća, mleka, vina, izjavio je u Abu Dabiju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, nakon razgovora sa kolegom iz UAE.

Branislav Nedimović je u izjavi novinarima istakao da UAE svega 25 odsto svojih potreba pokriva sopstvenom proizvodnjom.

-Apsolutno su otvoreni za sve naše poljoprivredne proizvode, naročito u sektoru voća, mleka, u sektoru vina, i tu postoji dobar prostor za naš izvoz, da povećamo cifre koje smo imali do sada, rekao je Nedimović, koji boravi u poseti UAE sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ministar je naveo da već dosta proizvođača iz Srbije izvozi na tamošnje tržište, pre svega jabuke, mleko, kukuruz, ali dodaje da je to neograničeno tržište i jedno od najbogatijih za našu organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Nedimović je preneo da je sa kolegom iz UAE razgovarao i o pravcima kojima će se kretati poljoprivreda posle pandemije koronavirusa.

Tražene jabuke, sirevi, vino, stočna hrana

Na pitanje koji su to proizvodi koji su najtraženiji u Emiratima i gde je šansa Srbije, odgovara da jabuke apsolutno dominiraju u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući tome što smo ispunili posebne standarde i našli se na tržištu UAE i zaliva.

-Kolege iz Emirata su nam ponudile da budu logistički ‘hab’ za izvoz u čitav Zaliv, gde su najbogatije zemlje na svetu, Bahrein, Katar, Oman, Saudijska Arabija… Ovde možemo dobro da prođemo, da se vratimo posle 30-40 godina na ovo tržište, na kojem nas od raspada Jugoslavije nije toliko bilo, a nekada smo bili dominantni, rekao je Nedimović.

Pored jabuka, traženi su proizvodi od meda, tvrdi sirevi, vino, testenine, kao i sirovinski „deo“, poput kukuruza, te stočna hrana.

Ministar je istakao da je neverovatno koliki rast beleže stočna hrana i hrana za kućne ljubimce u prethodnom periodu, a da je Srbija prošle godine izvezla te robe za skoro 125 miliona dolara.

Investicije iz UAE donele skoro 400 miliona dolara

Upitan da li se nakon PKB pominje mogućnost još neke investicije u poljoprivredu Srbije, Nedimović je podsetio da su do sada investicije iz UAE donele skoro 400 miliona dolara finansijskih sredstava u Srbiju.

-Kako se korona bude razvijala, videćemo u kom pravcu mogu da idu investicije, ali pre svega, biće fokus na razvoj Al Dahre, na njihove farme, fabrike stočne hrane, na sve što je prateći deo uz poljoprivrednu proizvodnju, rekao je ministar.

On je naveo i da je prošle godine Al Dahra, preko firme „Biopanon“ iz Bačke Palanke izvezla milion litara UHT (dugotrajnog) mleka.

-Zamislite šta nam sa tim investitori donose. Donose milione dolara za srpsku poljoprivredu, rekao je Nedimović.

Tekst i foto: RTS

Ostavite komentar