Nedostatak gvožđa u poljoprivrednom zemljištu

 

Gvožđe spada u neophodne mikroelemente za funkcionisanje živih organizama. U biljkama, učestvije u najvažnijim fiziološkim i biohemijskim procesima kao što su: fotosinteza, sinteza hlorofila, disanje, redukcija nitrata itd. U zemljištima ga ima u dovoljnim količinama, ali povremeno se javlja njegov nedostatak kod osetljivih vrsta.

 

ČITAJTE I: Kada i kako uraditi đubrenje šljiva?

 

 

Razlozi koji dovode do toga  mogu biti veoma različiti i specifični. Nedostatak gvožđa, najčešće se javlja na alkalnim zemljištima i zemljištima bogata krečom i glinom. Takođe se nedostatak može javiti i na kiselim zemljištima ( pH ispod 3,5) kao i kod primene visokih doza fosfornih đubriva. Preterana vlažnost zemljišta, zabarivanje, sabijanje zemljišta upotrebom teške mehanizacije, nedovoljna obezbeđenost billjkaka kalijumom može da podstakne pojavu nedostatka gvožđa.

Simptomi nedostatka gvožđa se  lako mogu otkriti jer se manifestuju na najmlađim listovima. Njegov nedostatak se obično javlja na lišću u vidu hloroze (žutila) a u koliko  je to jače izraženo može doći i do prevremenog opadanja listova. Što su listovi mlađi, to su simptomi jače izraženiji.

Kod voćaka, nedostatak gvožđa može da izazove opadanje listova, smanjenu otpornost prema mrazu i drugim nepovoljnim islovima, smanjuje  rast cvetnih pupoljaka i prinos kao i kvalitet plodova. Najosetljivije biljne vrste na manjak gvožđa su: soja, pasulj, kukuruz, paradajz, jagode, maline, breskve, kruške itd.

U cilju sprečavanja pojave nedostatka gvožđa ( Fe hloroze), mogu se primeniti različite agrotehničke mere u zavisnosti od uzroka njihovog nastanka.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Na kiselim zemljištima neophodno je povećati pH vrdnost zemljište kalcifikacijom. Prilikom upotrebe organskih đubriva voditi računa da se koriste češće i u manjim količinama dok kod upotrebe mineralnog đubriva voditi računa o odnosu fosfornih i kalijumovih đubriva što se jedino postiže odrađenom agrohemijskom analizom zemljišta. Kod upotrebe azotnih đubriva, treba dati prednost amonijačnom obliku azota. Sistem primene đubriva na bazi gvožđa vrši se ili folijarno gde je slabije izražena Fe hloroza ili preko zemljišta uz obavezno zalivanje ukoliko je jače izražena Fe hloroza.

Autor: Smiljka Mojsović, PSS Sombor

Foto: Pixabay

Ostavite komentar