Nema „zrelog“ mesa bez mangulice

 

Sava Graorac iz Kovilja uzgaja mangulica i proizvodi prerađevine. Za ovu rasu svinja opredelio se, kako kaže, jer su se mangulice tradicionalno gajile u Vojvodini ali i zbog kvaliteta mesa koji je posebno značajan u vremenu u kojem živimo.

-Imam veliku baštu tako da moje mangulice, hranim ječmom, kukuruzom, šargarepom… imaju zemlju, blato i sve što vole tako da tokom njihovog uzgoja nemam problema sa bolestima niti bilo čim drugim. Zajedno sa prasićima imam ih više od 200, kaže Graorac.

 

 

ČITAJTE I: Cene miruju na berzama EU, nafta 78 US dolara za barel

 

 

 

 

Slanina prošarana, slanina bela, gronik, presovane butkice, čvarci, mast, pečenica, pečenica sa slaninom, plećka sa slaninom, suvi vrat, suvo meso od šunke, šunka u omotu, šunka u komadu, kobasice, kobasice za pečenje, kulen, svinjske polutke, namaz – sve ovo pravi se u poljoprivrednom gazdinstvu „Mangulica“.

Ova godina je više nego loša kada se govori o ratarskoj proizvodnji. Kako Graorac kaže, ne zna se šta je gore – kukuruz, pšenica ili ječam. Sve je loše rodilo i to je problem za zimsku ishranu. Zbog suše neće imati dovoljno vlastite hrane za svinje pa će morati da je kupi. Ovaj proizvođač se ipak ne žali na cenu svojih proizvoda.

Na pitanje kako smo došli u situaciju da kilogram čvaraka košta više od kilograma mesa ovaj proizvođač kaže da ni sam ne zna.

-Kada sam počnjao posao sa mangulicama kilogram čvaraka bio je 1.000 dinara, a od drugih rasa 600 dinara. Sada su oni 1.400-1.500 dinara, a moji 1.900. Jaka je to cena. Ali, kada se topi 50 kilograma masnoće od mangulice dobije se 30 kilorama masti i 6 kila čvaraka. Cena masti je 550 dinara za kilogram i ona se lepo prodaje. Ipak, najviše bih voleo da cene nisu toliko „skakale“, kaže Graorac.

Desna ruka ovom domaćinu je njegova supruga Dara sa kojom je podigao troje dece – dva sina i ćerku. Mlađi sin odlučio je da ostane na porodičnom imanju i sada je nosilac prerade.

Sava se nije oduvek bavio ovim poslom. Svojevremeno je imao svoju štampariju u kojoj je bilo zaposleno 20 radnika. Došla su teška vremena, u Novom Sadu gotovo da nije bilo firmi, a samim tim ni posla za štampare.

-Od babe je ostalo 20 jutara zemlje, štampariju sam zatvorio i pre 17 godina kupio sam prvu krmaču. Sada od ovog posla živimo, kaže Gaorac.

Mnogi posetioci sajmova i različitih manifestacija prepoznaju Savu. A on kaže da bira gde će izlagati i prodavati svoje proizvode i da je Novi Sad sasvim dovoljan. Ne propušta Noćne bazare na Ribljoj pijaci i manifestaciju „Ukusi Vojvodine“.

-Imam svoje stalne mušterije i kurirskim službama svakodnevno šaljem robu širom Srbije. Imamo svoj sajt mangulicakovilj.rs i FB stranicu. Prodajemo i na Kalenić pijaci u Beogradu, a besplatno dostavljamo robu na kućnu adresu u Novom Sadu i okolini.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Sava je inače jedini proizvođač mangulice u Kovilju. Kao razlog zbog čega je to tako navodi dug period tova, od 1,5 do dve godine da bi svinja dostigla težinu od 150 kilograma jer tada je meso najbolje, kako se to kaže-zrelo. U ovom gazdinstvu kolju se i svinje čija težina je 200 kilograma i kako kaže Sava, to je prava slanina.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski