Nemačka smanjuje subvencije poljoprivrednicima, Velika Britanija ih povećava

 

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika, izjavio je portparol vlade.

 

– U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova – rekao je portparol na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je dodao da je vlada ta koja „na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima“, piše Tanjug.

 

 

ČITAJTE I: Bugarski poljoprivrednici zahtevaju zaštitu, država reagovala

 

 

Nemački poljoprivrednici blokirali su ulaze na autoputeve širom zemlje, protestujući protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo, u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta.

Foto:Bernd Wei’brod/dpa via AP

Zbog protesta poljoprivrednika obustavljen je rad i u fabrici Folksvagena u Emdenu, u istočnoj Friziji.

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali, prošlog meseca je napravila plan koji podrazumeva ukidanje oslobađanja od poreza na poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel. Ti predlozi su deo paketa za popunjavanje praznine od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu.

Foto: Thomas Frey/dpa/dpa via AP

Nemačka vlada je u četvrtak delimično popustila u svojim planovima i rekla da će oslobađanje od poreza na vozila biti zadržano i da će postepeno vraćati subvencije za gorivo, ali je udruženje nemačkih poljoprivrednika insistiralo na potpunom poništenju planova i poručilo da će nastaviti sa „nedeljom akcije“, koja je u toku.

Foto: Pixabay

S’ druge strane, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila je mere koje su predstavljene kao poboljšanja u poljoprivrednoj politici od izlaska ove države iz Evropske unije, izveštava Financial Times, a prenosi Agroklub.rs. Usmerene su na jačanje prehrambene sigurnosti zemlje i uzimaju u obzir zaštitu ekologije.

Veće subvencije u Velikoj Britaniji

Ministarstvo životne sredine, hrane i ruralnih pitanja objavilo je da nove mere zamenjuju birokratsku Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a (ZPP). Veća podrška poljoprivrednicima će značiti jačanje lanca snabdevanja i pomoći u ostvarenju obećanja Vlade da će nastaviti proizvoditi najmanje 60 odsto hrane na domaćem tržištu.

Kompanije u ovom sektoru se bore sa visokim troškovima i niskim prinosima. Sekretar za životnu sredinu Stiv Barkli je najavio prosečno povećanje vrednosti ugovora o plaćanju za 10 odsto za dve subvencije koje čine deo programa upravljanja životnom sredinom.

Foto: Pixabay

Planiraju da podstaknu poljoprivrednike da obezbede staništa za životinje i da budu nagrađeni za njihovo održavanje. To znači da će po hektaru na ime povezivanja reka sa staništima u poplavnim zonama moći dobiti 1.440 evra. Odeljenje za životnu sredinu saopštilo je da se 8.000 poljoprivrednika prošle godine prijavilo za podsticaj za održivu poljoprivredu, što je daleko ispod 82.000 koji na to imaju pravo.

Engleski poljoprivrednici kritikuju

Osim što će povećati vrednost subvencija, pojednostaviće proces prijave i uvesti premije za akcije koje najviše doprinose zaštiti životne sredine.

Foto: Pixabay

Šema plaćanja iz doba EU sada se postepeno ukida, a farmeri primaju niža plaćanja godišnje od 2021. do 2027. godine.

Poljoprivrednici i industrijske grupe široko su kritikovale implementaciju novih mera, navodeći njihovo sporo uvođenje te komplikovane procese primene. U proteklih nekoliko godina su bili pogođeni rekordnim troškovima proizvodnje, od stočne hrane do energije i rada, ali plaćanja u poljoprivredi nisu porasla istim tempom.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Britanska vlada je obećala da će se konsultovati o jasnijem označavanju hrane kako bi pomogla kupcima da shvate odakle dolaze proizvodi i da li ispunjavaju standarde britanske dobrobiti.

-Potrošači žele da kupe hranu vrhunskog kvaliteta, ali prečesto proizvodi proizvedeni po nižim standardima u inostranstvu nisu jasno označeni, rekao je Barkli.

Izvori: Tanjug i Agroklub.rs