Nemački poljoprivrednici najavljuju nove proteste

Predsednik udruženja nemačkih poljoprivrednika Joahim Rukvid upozorio je danas da će sledeće nedelje uslediti novi protesti poljoprivrednika širom Nemačke ukoliko se ništa ne desi sa poljoprivrednim dizelom i najavio nove akcije.

On je dodao da su dosadašnji protesti bili „predšok“ i dodao da bi, ukoliko se ništa ne promeni, „moglo da dođe do erupcije“, prenosi nemački Cajt.

 

 

ČITAJTE I: Uputstvo za podnošenje zahteva za povrat akcize za gorivo

 

 

 

Rukvid je istakao da poljoprivrednici traže da nemačka vlada odustane od planiranih smanjenja subvencija za poljoprivredni dizel, rekavši da poljoprivrednici to vide kao „dodatni porez“.

-Odgovornost sada leži isključivo na saveznoj vladi. Samo oni mogu da spreče proteste poljoprivrednika, rekao je on.

Foto: Pixabay

Poljoprivrednici su prošlog ponedeljka započeli blokadu pristupnih puteva autoputevima u delovima Nemačke u znak protivljenja vladinom planu da ukine poreske olakšice za nabavku dizela koji se koristi u poljoprivredi.

U Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi se, između ostalog i sporno smanjenje subvencija za dizel za poljoprivrednike, koje postoji već 70 godina, ali i veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene.

„Nedelja besa“ u Nemačkoj

Poljoprivrednici su 8. januara započeli blokade i proteste, zbog čega su traktorima i kamionima blokirali glavne saobraćajnice. Hiljade građana okupilo se oko ključnih vladinih institucija, pojedini sindikati su odlučili da podrže proteste, pa se priključio i veliki broj radnika na ulicama, a potom su i zaposleni u železnici počeli trodnevni štrajk.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Najveće proteste u posleratnoj istoriji, kako su ih ocenili lokalni mediji, radnici su nazvali „nedelja besa“.

Poljoprivrednici štrajkuju protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta nakon što je sud doneo odluku da je vladin budžet za 2024. godinu nezakonit. To je bio jedan od povoda za pokretanje štrajka poljoprivrednika kojima su se priključili kamiondžije i železničari, zbog visokih putarina i niskih plata.

Izvor: J.N./EURACTIV.rs