„Brose“ ozelenjava Pančevo: 35 stabala javora za čistiji vazduh i zdraviju planetu

 

Da bi doprinela lepšoj i zdravijoj životnoj sredini Pančeva, kompanija Brose zasadila je 35 stabala javora duž Ulice Svetozara Šemića, u blizini buduće glavne autobuske stanice.

 

Ova inicijativa naglašava posvećenost nemačke kompanije očuvanju životne sredine i predstavlja njen doprinos zelenijoj budućnosti zajednice u kojoj posluje.

Ceremoniji sadnje prisustvovali su predstavnici Grada Pančeva, kao i mnogobrojni partneri i saradnici kompanije. Akcija ozelenjavanja sprovedena je u saradnji sa JKP Zelenilo Pančevo.

 

 

ČITAJTE I: Ekonomske posledice klimatskih promena

 

 

 

Zaposleni u kompaniji, koja je četvrti svetski dobavljač komponenti za automobilsku industriju, kao volonteri dali su svoj doprinos sadnji.

Foto: Brose – Marko Petrović/Andi Šmit, direktor za ljudske resurse Kompanije „Brose“

-Za nas u „Brose“-u održivost nije samo popularna reč. Ona je duboko ukorenjena u našu korporativnu strategiju i služi kao vodeći princip u odlukama koje donosimo, s’ ciljem da već za godinu dana dostignemo klimatsku neutralnost u procesima gde god poslujemo. Čvrsto verujemo da je održivo poslovanje i naša dužnost – prema kompaniji, životnoj sredini i čitavom društvu. Stabla javora koja danas sadimo ne samo da će ulepšati okruženje i obezbediti čistiji vazduh na lokaciji na kojoj se svakodnevno okuplja veliki broj građana Pančeva, već su ona i korak ka zelenijoj, održivijoj budućnosti kakvoj „Brose“ teži, rekao je Andi Šmit, direktor za ljudske resurse u kompanije Brose.

Drveće je prirodni „čistač“ vazduha, a ozelenjavanje važna mera za upravljanje kvalitetom vazduha, naročito u gradovima kao što je Pančevo, koje se često visoko kotira na listama najzagađenijih gradova.

Foto: Brose Marko Petrović/Katarina Banjai, članica Gradskog veća Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine

Jedno odraslo stablo može da ukloni i do 50 kg prašine i drugih zagađivača iz vazduha. Istovremeno proizvodi dovoljno kiseonika za dve odrasle osobe i apsorbuje preko 25 kg CO2 godišnje, zbog čega je dragoceni saveznik u borbi protiv klimatskih promena. Drvoredi su u gradovima takođe važan termoregulator u letnjim mesecima jer snižavaju temperaturu vazduha.

Ulaganje u životnu sredinu jedna je od mera koju „Brose“ sprovodi u težnji da dostigne ambiciozne ekološke ciljeve – da do 2039. postane ugljenično neutralna kompanija i da postigne klimatsku neutralnost u poslovanju na svim lokacijama na kojima posluje do 2025. godine.

Matijas Tupi, direktor fabrike Brose Pancevo/FotoBrose, Marko Petrovic

U okviru ovih mera, plan je da se koriste samo obnovljivi izvori energije od 2025. godine, uz godišnji porast energetske efikasnosti od tri odsto.

Značajan doprinos održivosti „Brose“ ostvaruje i kroz razvoj samih proizvoda. U svim fazama procesa koriste se reciklirani materijali i cirkularni dizajn kako bi se smanjio otpad. Primera radi, recikliranjem drajvova za e-bicikle godišnje se uštedi 240 tona emisija CO2.

-Više od dve decenije, Brose beleži i procenjuje emisije CO2 svojih proizvoda tokom celog životnog ciklusa kako bi kontinuirano poboljšavao njihov ekološki otisak. Naš najznačajniji mehanizam za unapređenje održivosti je razvoj proizvoda, naglasio je Matijas Tupi, direktor fabrike „Brose Pančevo“.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Važnu ulogu u razvoju proizvoda i inovativnih rešenja ima centar za istraživanja i razvoj u Pančevu. Put od ideje do uspešnih proizvoda koji čine važne komponente za automobile, e-bicikle i e-skutere odvija se baš ovde, u fabrici koja zapošljava više od 700 ljudi, mahom visokoobrazovanih stručnjaka.

Andi Šmit i Matijas Tupi / Foto: Brose, Marko Petrović

Fabrika u Pančevu je deo „Brose“ grupe, porodične kompanije koja je jedna od pet najvećih dobavljača u auto industriji. Svaki treći novi automobil širom sveta opremljen je bar jednim Brose proizvodom. Pametna rešenja kompanije za pristup vozilu i unutrašnjost pružaju veću udobnost i fleksibilnost. Inovativni koncepti upravljanja toplotom povećavaju efikasnost i doprinose zaštiti životne sredine i klime. Brose pristup razumevanju sistema omogućava nove funkcije u svim vrstama vozila – bilo na četiri ili na dva točka. Uključujući zajedničko preduzeće „Brose Sitech“, kompanija zapošljava oko 32.000 ljudi na 68 lokacija u 24 zemlje.