Nemački Tenis prodaje mesnu industriju?

Nemački milijarder Klemens Tenis, poznat kao „kralj kobasica“, razmatra prodaju porodične kompanije koja je najveći nemački prerađivač mesa, izveštava agencija Blumberg.

Porodični vlasnici Tenis Holdinga pripremaju postupak prodaje za 50. godišnjicu kompanije, navodi njujorška agencija pozivajući se na dobro obaveštene, ali neimenovane izvore.

Prema rečima Blumbergovih sagovornika, vrednost kompanije bi mogla da bude procenjena na čak 4 mlrd EUR (4,8 mlrd USD), a pregovori sa potencijalnim ponuđačima bi mogli da počnu već u narednih nekoliko nedelja.

U tekstu se dodaje da je reč o uskoj grupi potencijalnih ponuđača, među kojima su američka mesna industrija Tajson Fuds, brazilska kompanija JBS SA i kineska WH Grupa, koja je 2013. kupila američkog proizvođača Smitfild Fuds.

Ipak, izvori navode da još nije doneta konačna odluka i da nije sigurno da će pregovori rezultirati prodajom nemačkog mesnog diva.

Predstavnici Tenisa, Tajson Fudsa i JBS-a odbili su da daju komentar.

Američka agencija napominje da informacija o potencijalnoj prodaji ove kompanije dolazi skoro godinu dana nakon nacionalnog skandala u kojem je Klemens Tenis postao negativac zbog masovne zaraze radnika korona virusom u jednoj od njegovih fabrika pakovanja.

Dodaje se da je tada bilo naloženo zatvaranje pogona za pakovanje mesa pošto je više od 1.500 radnika bilo pozitivno na testu na kovid-19.

Taj slučaj u jeku epidemije u Nemačkoj, pokrenuo kritike na račun loše plaćenih radnika po ugovoru iz istočne Evrope i tvrdnji da kompanija nije učinila dovoljno da spreči širenje zaraze. Tenis je od tada pokrenuo brojne akcije u nastojanju da vrati poverenje javnosti.

Klemens Tenis, vlasnik oko 45% kompanije, i njegov nećak Robert, koji drži 50% akcija, verovatno će obojica prodati svoje udele, procenjuju Blumbergovi izvori.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar