Nezadovoljni povrtari opet delili paradajz

Nekoliko tona paradajza besplatno su i danas u centru Leskovca za desetak minuta podelili građanima poljoprivrednici iz okoline Leskovca, Vlasotinca i Lebana u znak protesta zbog niskih cena, ali i neispunjenih obećanja o izvozu koja su im prošle nedelje dali iz Ministarstva poljoprivrede. Kažu da u stalnom kontaktu sa ministrom Branislavom Nedimovićem, ali i da uskoro očekuju i predsednika Aleksandra Vučića kojem bi izneli probleme sa kojima se suočavaju.

U sezoni ne uvoziti paradajz, zahtevaju proizvođači

Baš kao i prošle nedelje, okupljeni Leskovčani brzo su razuzeli nekoliko tona paradajza, a dolazilo je i do sukoba i otimanja gajbica. Neki od njih kažu da podržavaju poljoprivrednike koji protestuju i smatraju uvoz treba da se kontroliše i time omogući domaćim proizvođačima da svoj proizvod plasiraju.

Upravo pozicioniranje paradajza kao strateškog proizvoda, čime bi se omogućilo da se u sezoni, tačnije pet meseci, u Srbiji kupuje samo domaći paradajz, jeste jedan od zahteva poljoprivrednika.

Osim toga, tu je i omogućavanje da oni izvezu svoj paradajz, kao i da im se nadoknadi šteta.

Sve je ostalo na obećanjima

Prva obećanja da će izvoz krenuti, kao i da će cena koja je u tom trenutki iznosila između 10 i 15 dinara biti povećana, dobili su poljoprivrednici pre šest dana na sastanku sa predstavnicima iz Ministarstva poljoprivrede. Pošto izvoz još nje počeo, a obećanja nisu ispunjena, ispred „Rode“ i „Lidla“ danas je opet deljen paradajz.

-Mi prošle nedelje nismo postigli nikakav dogovor, to su samo obećanja i nada da će krenuti izvoz za Grčku i okolne zemlje. Obećanje ludom radovanje. Naši zahtevi se nisu promenili, mi živimo od proizvodnje i prodaje paradajza. Ono što su naši zahtevi pre svega je da kada krene naša proizvodnja ne bude uvoza iz drugih zemalja – rekao je proizvođač iz okoline Lebana.

Cena u odnosu na prošlu nedelju jeste povećana, te sada ide do 25 dinara po kilogramu, ali poljoprivrednici nisu zadovoljni ni sa tom cenom jer ne pokrivaju sopstvene troškove.

-Mene je sinoć zvao ministar Nedimović, razgovor smo jutros nastavili. Obećao je da će doći u ponedeljak i razgovarati sa nama. Od nas očekuje da uradimo specifikaciju gubitaka koje smo imali – rekao je poljoprivrednik iz sela Svirce.

Krizni štab za zajednički nastup

Proizvođači su formirali i Krizni štab, kako bi se dogovarati o narednim koracima, ali i nastupali svi zajedno, a ne pojednačno. Kažu složni su, a tvrde i da u njihovom delovanju nema politike.

Pozvali su i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe i porazgovara sa njima i to na „Paradajz festu“ u Lebanu. Nadaju se, kažu, da će doći, a neki od proizvođača napominju da veruju da on želi da im pomogne, ali da ne veruju ljudima oko njega.

Kažu da je u Jablaničkom okrugu registrovano oko 15.000 domaćinstava koja se bave proizvodnjom paradajza, kao i da od toga živi oko 45.000 ljudi.

Podsetimo, prošlog četvrtaka je održan prvi protest, nakon čega su predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali sa proizvođačima i dali obećanja koja ipak nisu ispunjena.

Autor:Marko Mitić

Izvor:Južne vesti

 

Ostavite komentar