Nezadovoljstvo proizvođača mleka prolazi gotovo nezapaženo

 

Nama ovo nije prvo prosipanje mleka, prosipali smo i u Šapcu, ali svi okreću glavu, niko neće da razgovara, kaže proizvođač iz Glušaca Slobodan Brkić.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu prošao je, ali sa jednim „tihim“ odrazom revolta. Nezadovoljni poljoprivrednici cenom krajnjeg proizvoda prosipali su mleko u fontanu Sajma, baš na Dan stočara. Jedan od učesnika takvog protesta je i proizvođač iz Glušaca kod Bogatića Slobodan Brkić koji je za Agroklub govorio ispred Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

 

 

ČITAJTE I: Prinosi travnatih površina koji se koriste kao stočna hrana

 

 

 

 

-Od mlekara smo dobili tri dinara po litru za april, i država je za prvi kvartal isplatila pet dinara kao jednokratnu pomoć premije. Iz vlade su nam obećani i bespovratni kukuruz, pet kilograma po grlu dnevno, 120 dana, kaže Brkić i dodaje da otkupljivači tvrde da je problem bila ograničena cena UHT (pasterizovanog) napitka na 78 dinara i žalili su se na velike marže trgovinskih lanaca.Posle naših pritisaka na ministarstvo, ono je ukinulo uredbu o UHT mleku početkom maja. Sada je ono 113,99 dinara. 

 

Cena proizvoda mora da prati cenu inputa

Problem kod svakog proizvođača je i taj što su cene drugih parametara otišle na „gore“. Poskupelo je gorivo, stočna hrana, struja i drugi inputi i zbog toga ne pristaju na trenutnu cenu krajnjeg proizvoda.

-Imali smo kalkulaciju cene mleka koju smo dostavili ministarstvu 1. aprila. Naš kolega iz tima koji je veterinar po struci, je to pripremio, a kalkulacija je rađena na Ubu 2014. godine, u skladu s ministarstvom i Evropskom unijom, kaže sagovornik Agrokluba i dodaje da su prepisali te paritete i dostavili, kao i zahtev da minimalna cena mora da bude 65 dinara po litri.

-Mora da se pravi novi račun, jer ako inputi skaču, mora i cena mleka da se koriguje. Rekli su nam da će sredinom jula biti ta cena, ali mi ne možemo to da čekamo. Proizvođači su u velikom problemu.

Premija je usluga mlekarama?

Brkić ima 30 krava na muži, dnevno proizvodi 600 do 650 litara mleka, dok je kako kaže, prošle godine imao ukupno 209.000 litara. On svoj proizvod od 2014. godine prodaje PK Zlatiboru. Stočnu hranu proizvodi sam, ali prošle godine nije imao dovoljno zbog suše.

-Oni meni u 62 dinara koje imam, računaju i 15 dinara premije, ali to je samo za prvi kvartal i te premije su za unapređenje farme, za mehanizaciju. Ne može to da uđe u cenu koštanja krajnjeg proizvoda.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

U Imlek-u kažu da su povećali cenu mleka, stočari tvrde suprotno.

-Ja sam 2014. godine imao 42 dinara za litru, da bi se potom smanjilo na 37-38 dinara, a sada izlaze sa podacima da je poskupelo za 30 odsto. Cene inputa od 2014. su porasle za 120 do 130 odsto, a mleko se povećalo za šest do sedam dinara, kaže ovaj proizvođač.

Izvor: Agroklub

Foto: Slobodan Brkić i Pixabay

Ostavite komentar