Niža otkupna cena gasi malinjake u Republici Srpskoj

 

Iako do berbe prvih plodova maline ima još tri mjeseca, pojedini otkupljivači u Republici Srpskoj tvrde da zbog teške situacije na tržištu proizvođači mogu da očekuju mnogo niže cene u odnosu na lanjske, zbog čega mnogi malinari planiraju da odustanu od proizvodnje.

 

 

ČITAJTE I: Malinari poručuju: Nova sezona na pragu, a stari problemi nerešeni

 

 

Pripremni radovi u malinjacima počinju, a malinari, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, još razmišljaju da li da odustanu od ove nekada perspektivne poljoprivredne grane ili nastave sa uzgojem čekajući bolja vremena.

Prema njihovim rečima, zbog prezasićenosti tržišta mnogi malinari su svoj rod bili primorani da prodaju i po nižoj ceni od dogovorene, dok neki još čekaju i novac od hladnjačara.

Vlasnik najveće hladnjače u regiji „Agro dr“ Petko Rankić kaže da za ovu godinu još nisu utvrdili otkupnu cenu, koja će, kako tvrdi, sigurno biti znatno niža u odnosu na lani, kada je proizvođačima za kilogram maline plaćano 8,5 KM.

– Prošle, kao i prethodnih godina, otkupio sam oko 1.000 tona maline od proizvođača. Izvozna cena ove voćke lani je bila 2,2 evra i kad na to dodamo još najmanje po evro za materijalne troškove, može se videti u kolikom smo gubitku bili, kazao je Rankić ističući da je sve lanjske obaveze prema proizvođačima, uprkos problemima, izmirio.

Dodao je da su mali hladnjačari takoreći uništeni i nemaju nikakvu perspektivu niti bilo kakvu ideju za ovu godinu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja „Vilamet“ Ivan Stojanović, koji zastupa malinare sa područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, rekao je da ima proizvođača koji još nisu dobili sav novac za svoj rod.

– Svi pričaju da će ove godine manje ulagati, jer će biti niža otkupna cena. Međutim, problem je ako jedne godine ne obrađuješ i ne ulažeš u malinu, kasnije trebaju dve-tri godine da se oporavi, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, mnogi će ove godine prorediti malinjak, a neki će i odustati od proizvodnje.

– Proizvođači koji nisu naplatili prošlogodišnji rod sigurno neće imati od čega ni da ulože ove godine, rekao je Stojanović.

Proizvođač maline Dragomir Pavlović iz Teslića, koji maline uzgaja na pola hektara, kaže da će, ako otkupna cena padne, mnogi odustati od proizvodnje.

– Imao sam ludu sreću da prošle godine prodam sav rod maline, ali ima još ljudi koji voće drže zaleđeno u hladnjačama. Imajući u vidu situaciju na tržištu, ozbiljno razmišljam da ove godine napravim pauzu u proizvodnji. Razmišljam da ove godine postojeće maline pokosim kako bi iduće godine bio bolji rod. Uglavnom, videću još, zavisi kolika će otkupna cena biti za malinu ove godine, kazao je Pavlović.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Problemi u malinarstvu prisutni su i u regionu. Prema pisanju crnogorskih medija, u tamošnjim hladnjačama nalazi se 350 tona prošlogodišnje maline, zbog čega hladnjačari i malinari od resornog ministarstva traže rešenje problema. Neizvesnu sezonu očekuju i proizvođači malina u Srbiji, jer mnogi od njih još nisu uspeli da naplate prošlogodišnja potraživanja, dok u hladnjačama stoje hiljade tona roda.

Izvor: Glas Srpske

Foto: Pixabay