Prelevmani odgovaraju proizvođačima, Brisel preti kontramerama na srpsko voće i povrće

 

Kako bi rešila probleme u mlekarstvu, Vlada je za konditorsku industriju obezbedila 710 dinara za svaki kilogram mleka u prahu koji kupe od domaćih mlekara.

Povećane su subvencije proizvođačima mleka, a krajem prošlog meseca uvedene su i zaštitne takse na uvoz mleka i sireva iz Evropske unije. Iz Brisela je ubrzo stigao zahtev da se obrazlože ti prelevmani. Zaprećeno je kako nezvanično saznaje RTS, kontramerama na srpsko voće i povrće.

 

ČITAJTE I: Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvozne takse na mleko i mlečne proizvode

 

 

 

Uvođenje prelevmana odgovara proizvođačima, ali kažu da 30 dinara na sir nije dovoljno. Uvoznici ga kupuju za oko 300 dinara a u trgovinama se prodaje za gotovo 2.000 dinara po kilogramu.

-Imamo i problem da su naše mlekare prepune zaliha. Prelevman od 15 dinara za mleko po litru je odličan i apelujemo na državu da koliko danas podigne prelevman na uvoz kačkavalja na 330 dinara po kilogramu, kaže Vukašin Baćina, proizvođač mleka iz Banata.

Nezvanično – država ne odustaje od prelevmana. Da li će ih podići, i za koliko, znaće se posle pregovora sa EU koji su u toku. U Vladi kažu da se za to vreme niko neće oglašavati na tu temu.

Ministarstvo poljoprivrede moraće da dokaže da uvozimo proizvode po damping cenama koje su niže od troškova proizvodnje u zemlji porekla. Inače, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dozvoljava zaštitu domaće proizvodnje u dva člana na koje smo se pozvali 2015. kada smo uveli carinsku zaštitu na mlečne proizvode koja je trajala čak godinu i po, bez ikakvih posledica i kontramera.

-Jedanaest meseci su trajali ti pregovori s obzirom da ste morali da dokumentujete svaki vaš zahtev. Ja bih pohvalio tada saradnju sa Upravom carina s obzirom na to da smo od njih stalno dobijali informaciju šta se dešava na samoj granici, kaže prof. dr Zoran Rajić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Poznavaoci kažu da su na srpskom tržištu završili jeftini mlečni proizvodi iz EU koji su bili namenjeni izvozu u Rusiju i Kinu. Godine 2018. imali smo minus od dva miliona evra u razmeni te robe sa Evropskom unijom, a 2021. minus je iznosio čak 17 miliona evra.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Ono što je poražavajuće 2022. skoro 100 miliona evra. Ove godine za januar i za februar imamo već 28 miliona evra. Ako pričamo o kravama, u Vojvodini se fond mlečnih krava drži otprilike na istom nivou zadnjih deset godina ali u centralnoj Srbiji je drastičan, kaže Dragan Glamočić iz Ministarstva poljoprivrede.

Na mleko u prahu nisu uvedeni prelevmani, odnosno zaštitna uvozna taksa – a bilo bi bolje, kažu upućeni, nego što je doneta odluka o subvencionisanju kupovine domaćeg mleka u prahu sa 710 dinara po kilogramu, jer tu proizvodnju u zemlji imaju samo dve mlekare.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay