Novi podsticaji za poljoprivrednike Mačve

 

Poljoprivrednici i preduzetnici iz Mačve juče su bili u prilici da se upoznaju sa podsticajnim merama i subvencijama Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, kao i sa ponudom za subvebcionisane kredite NLB-Komercijalne banke na tribini upriličenoj u zgradi SO Bogatić.

 

ČITAJTE I: Rok za podnošenje prijava za nabavku mašina i opreme u stočarstvu od 4. januara do 28. februara 2022. godine

 

 

-Moja misija je da u narednom periodu približim Upravu za agrarna plaćanja vama korisnicima, jer smo mi tu zbog vas, a ne vi zbog nas, naglasio je Marko Kesić, direktor Uprave za agrarna plaćanja i podesetio poljoprivrednike da su početkom nedelje raspisana dva Javna poziva, za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura, ali i za ulaganja u stočarsku poizvodnju. Poljoprivrednici će svoje zahteve moći da podnesu od 4. januara do 28. februara.

-U narednoj godini očekujem da podsticaji budu više usmereni na investicione projekte. Usvojena je krovna uredba o raspodeli podsticaja, i već 4. janura naredne godine možete očekivati rešenja za zahteve za podsticaje koje ste podneli u ovoj godini, rekao je Kesić i dodao da poljoprivredni proizvođači treba da obrate pažnju na subvencionisane kredite Ministarstva poljoprivrede.

-Ovo su najbolji krediti na tržištu sa kamatnom stopom od 1 i 3 odsto. U 2022. godini očekujemo da će  kamatna stopa za kredite za nabavku đubriva biti 0 odsto, što to znači da će poljoprivrednici vraćati onoliko novca koliko su podigli, rekao je Marko Kesić i najavio da će početkom februara biti raspisan i IPARD poziv za Meru 1, za nabavku traktora u visini od 11 miliona evra. Poljoprivrdnike očekuje i drugi Javni poziv za stočare u okvuru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom, poznat pod nazivom 50:40:10.

Biljana Petrović, pomoćnik predsednika izvršnog odbora Komercijalne banke, predstavila je usluge koje će NLB-Komercijalna banka pužati malim biznis klijentima u narednom periodu.

-Ono što je za ovaj kraj jako zanimljivo su agro krediti, jer ovde najviše ima stočara, a u narednoj godini smo za njih pripremili posebne uslove kada je u pitanju nabavka mehanizacije, tako da pod izuzetno dobrim uslovima mogu podnositi zahteve. Ono što bih naglasila jeste da nudimo i kredite za nabavku mehanizacije, ali ne samo nove nego i polovne. Ono što imamo još u ponudi su i krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta za rokom otplate do 15 godina, sa  povoljnom kamatnom stopom. Nudimo i kredite za izgradnju objekata, istakla je Petrović.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

-Što se mene tiče, ja sam prezadovoljan. Mada i dokumentaciju podnosim već početkom godine, tako da nemam problema. Nama poljoprivrednicima mnogo znače subvencije, jer da nije njih slobodno možemo da stavimo katanac i da rasprodamo svoj stočni fond. Tu su i subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede, sa povoljnom kamatnom stopom, koje uzimam svake godine. Da je lako nije, ali važno je da nismo na nuli, sumirao je svoja iskustva sa Upravom za agrarna plaćanja poljoprivrednik Vladan Miljević.

Ostavite komentar