Novi Sad – evropska prestonica poljoprivrede, EU – partner poljoprivrednog sajma

 

Poljoprivredne prakse razvijaju se prilično brzo, kako u Evropi, tako i u svetu, ka održivijem korišćenju resursa i zelenijim tehnologijama, što su i neki od glavnih ciljeva Evropske unije.

Ovo je rekao ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre prilikom potpisivanja Potokola o poslovnoj saradnji Novosadskog sajma i Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji.

Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će biti održan od 18. do 23. maja, potpisivanjem ovog Protokola dobio je snažnog Partnera – Evropsku uniju.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivredni sajam od 18. do 23. maja: Terminski popust od 6% za avansne uplate do 31. januara

 

 

 

Žiofre je naglasio da EU radi na tome da obezbedi najviše standarde u pogledu bezbednosti hrane, kao i u domenu zaštite javnog zdravlja ljudi, zdravlja životinja i dobrobiti biljaka.

Foto: Agroportal.rs

-U svim ovim oblastima Evropska unija ima mnogo šta da ponudi te nam je veoma drago što, kao glavni partner, učestvujemo na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2024. godine. Evropska unija će predstaviti mnogobrojne mogućnosti koje nudi poljoprivrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji, uključujući i mogućnosti koje pruža instrument za predpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja – IPARD program, dodao je ambasador Žiofre.

Foto: Agroportal.rs

Na ovom događaju se čulo i da modernim konceptom novosadski Međunarodni poljoprivredni sajam podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Takođe promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi što je snažna podrška privredi Srbije. Doprinos i značaj Novosadskog sajma meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod njegovim krovom.

Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma ovom prilikom je rakao da je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, a sada je i evropska prestonica poljoprivrede.

Foto: Agroportal.rs

-Novosadski sajam, koji je prošle godine obeležio 100 godina postojanja, ove godine je dobio najjačeg i najznačajnijeg partnera poljoprivrednog sajma, Evropsku uniju. Evropska unija je najveći investitor, najznačajniji trgovinski partner i najveći donator Srbije. Imati EU za partnera sajma je velika čast i privilegija za nas, ali i velika obaveza i odgovornost da ispunimo visoka očekivanja koja ovo partnerstvo zahteva, rekao je Lovrić.

Foto: Agroportal.rs

On je izrazio uverenje da će prisustvo EU na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu doprineti još većoj zainteresovanosti izlagača kao i da će broj posetilaca biti veći od 125.000, koliko ih je bilo prošle godine. Po njegovim rečima ovo je jedinstvena prilika da se izlagači i posetioci na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u direktnom kontaktu sa predstavnicima EU edukuju i informišu o svim kriterijumima i benefitima saradnje sa EU.

-Kao društveno odgovorna firma, Novosadski sajam misli globalno, radi lokalno i želi da da svoj doprinos uspehu svetske specijalizovane izložbe koja će se 2027. održati u Beogradu. Trudićemo se da svaku manifestaciju, pogotovo međunarodnog karaktera, organizujemo tako što će se naši gosti, posetioci i izlagači vratiti zadovoljno u svoju zemlju, sa spoznajom da su bili i da će uvek biti dobrodošli i dragi gosti. Slogan Novosadskog sajma je „Mesto na kojem stičete prednost“. Uz vetar u leđa koji nam daje EU, to će Novosadski sajam i ostati, dodao je Lovrić.

Foto: Agroportal.rs

Poljoprivredni sajam, u godini u kojoj Novosadski sajam ulazi u drugi vek postojanja će, kao i do sada,  okupiti najznačajnije kompanije i male proizvođače iz Srbije i sveta, na svim poznatim segmentima priredbe.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Učešće su već potvrdili brojni izlagači iz Srbije i inostranstva, dok je veliki broj zemalja najavio kolektivne izložbe. Najznačajniji agrobiznis događaj u ovom delu Evrope ima jaku podršku institucija – od gradskih, preko pokrajinskih do republičkih, sponzora i darodavaca u Poklon-igri. Generalni sponzor je kompanija Globos osiguranje.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs