Poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva, a traže i dozvole za neometano kretanje u kolonama

 

Skupština Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije početkom godine odlučila je da ovo udruženje nastavi sa započetim aktivnostima iz predhodnog perioda.

Tako su na adrese, premijerke tehničke vlade Ane Brnabić i aktuelne ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković kao i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  upućeni zahtevi koji se odnose na hitno rešavanje problema u poljoprivredi i dobijanje dozvole za kretanje traktora na putevima svih kategorija.

 

 

ČITAJTE I: Četiri najveća problema evropske poljoprivrede, i zašto EU ne može da se izbori sa njima?

 

 

U skladu sa dogovorom koji je postignut na sastanku poljoprivrednika i predstavnika vlade u Kisaču 26.11.2023., Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije zahteva pod hitno rešavanje sledećih problema:

-Subvencionisane kamate sa 1% efektivne kamatne stope za kupovinu repromaterijala, mehanizacije i refinansiranje postojećih kredita;

-Pronalaženje rešenja za otpis kamata i dugova ka PIO fondu;

-Zakonsko uređenje satelitskog snimanja i implementacija sa katastrom nepokretnosti;

– Storniranje svih naloga inspekcija i vraćanje RPG u aktivan status i dostavljanje liste propusta svim gazdinstvima koja su stavljena u pasivan status;

-Odrediti krajnji rok do kojeg treba rešiti i ispraviti probleme koji se odnose na parcele, a ko nije u mogućnosti, iste da izbriše;

-Ukoliko nakon ovoga RPG ne uradi neophodne radnje, staviti ga u pasivan status.

-Ovo što se trenutno radi totalno je nedopustivo i predstavlja nepoštovanje, navodi se u saopštenju Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upućen je Zahtev za kretanje traktorima u organizovanim kolonama na putevima svih kategorija na celoj teritoriji Republike Srbije.

Poljoprivrednici zahtevaju da se pod hitno iznađe rešenje (dozvola) za kretanje sa ili bez policijske pratnje na svim putevima i saobraćajnom trakom kojom resorno ministarstvo samtra najprihvatljivijom i na putevima Ia kategorije.

U obrazloženju ovog zahteva navedena je činjenica da i u državama sa rigoroznijim saobraćajnim propisima poljoprivrednici u znak protesta završe u glavnim gradovima svojih zemalja – Berlin (Brandeburška kapija), Pariz (Jelisejska polja) itd.

Poljoprivrednici bez potrebe maltretiraju građane blokadama puteva širom Srbije.

– I mi smatratramo da se naši problemi, a to se i više puta pokazalo, rešavaju u Beogradu. Tako da je ovaj zahtev opravdan, a na vama je samo da rešite tehnička pitanja tj. izdate neophodne dozvole za kretanje na rok od najmanje 90 dana, piše u ovom saopštenju.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Inače, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je udruženje poljoprivrednika koje je, posle duže od decenije aktivnosti, u avgustu 2022. godine organizovalo proteste poljoprivrednika na celoj teritoriji Srbije.

-Sa partnerskim udruženjima smo, zarad poboljšanja položaja svih poljoprivrednika, insistirajući pre svega na sistemskim rešenjima, uspeli da ukinemo naknadu za odvodnjavanje za sve upisane parcele u RPG, tri puta podignemo subvencije sa 6.000 na 18.000 dinara po hektaru i ostvarimo povrat od 50 dinara po litri dizela za 100 litara po hektaru na cenu od 179 dinara na svim NIS-ovim benzinskim stanicama, navode poljoprivrednici ovog udruženja.

U Saopštenju dalje stoji da je pokrenuto i pitanje uređenja sistema skladište, prometa i trgovine poljoprivrednih proizvoda te da se na iznalaženju rešenja problema u ovoj oblasti intenzivno radi.

Piše: Jasna Bajšanski