Novi Sad: Počeli 54. Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

 

Rikom jelena koju su oponašali rikači JP „Srbijašume“ najavljen je početak dve sajamske manjifestacije na Novosadskom sajmu – LORIST i Sajam ekologije koje je svečano otvorio predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

 

 

ČITAJTE I: Poklon-igra na Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije

 

 

Pastor je u svom obraćanju učesnicima, posetiocima i predstavnicima medija rekao da je  izuzetno počastvovan što je dobio priliku da otvori 54. međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije jer pripada grupi nemalog broja ljudi koji su odrastali prateći sajamska dešavanja.

-Protekle 54 godine potvrđuju spremnost i intelektualnu sposobnost nauke i privrede da jednu ovakvu manifestaciju osveže i učine aktuelnom jer je to i jedini put da ona bude privlačna i respektabilna toliko dugo. U prvom momentu ova manifestacija bila je posvećena hobiju, lovu i ribolovu, ali je znatno naraslaa vremenom je  prerasla je u priredbu na kojoj su lov i ribolov manje pitanje zabave i hobija, a više pitanje ekologije i gazdovanja resursima koje imamo – rekao je Pastor.

On je zahvalio  stručnjacima koji su prisutni na svakom štandu i rekao da s pravom možemo biti ponosni na saradnju nauke i gazdovanja, nauke i javnog sektora.

– Dogodine se obeležava 100 godina Lovačkog saveza Vojvodine, pa i taj jubilej pokazuje kakvo bogatstvo imamo, kakvo bogatstvo smo nasledili i kakvim bogatstvom treba da gazdujemo. To potvrđuju i dve deceniije od osnivanja Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, koje u oblasti ekologije i oblasti gazdovanja vodama i šumama, divljači i ribama ima posebnu društvenu ulogu i u narednom periodu biće značajan stub razvoja ove vrste privrede, odnosno ovog načina razmišljanja – naglasio je predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Pastor je istakao da je ovaj sajam u suštini okrenut obrazovanju i negovanju onog što se kroz obrazovanje ponese, a to su odgovornost prema sebi, prema prirodi koju smo nasledili i koju treba da sačuvao i predamo, odgovornost da se brinemo za svoje okruženje i to je osnovna poruka ovog sajma.

Čedomir Božić je rekao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pomaže rad Novosadskog sajma, posebno u prevazilaženju posledica kovid krize, a podrška ne izostaje ni lovstvu.

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u prethodnoj godini je za potrebe lovstva izdvojio 48 miliona dinara. Ove godine iznos je povećan na 71 milion, dok je za narednu godinu planiran budžet od 91 milion dinara. Kada je reč o stogodišnjici Lovačkog saveza Vojvodine, sekretarijat je u prethodnih mesec dana izdvojio 9,5 miliona dinara kao podršku otvaranju Muzeja lovstva Vojvodine – objasnio je Božić.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić podsetio je da pune 54 godine početak jeseni u Novom Sadu obeležava upravo LORIST, koji je mesto susreta brojnih izlagača iz zemlje i inostranstva.

– Pored toga što prezentuje najnoviju ponudu, proizvode, prestižne eksponate i trofeje, ova sajamska manifestacija podstiče edukaciju i usavršavanje stručnjaka, pokreće važne teme i razmenu iskustava i, ono što je nesumnjivo najvažnije, širi svest o važnosti očuvanja životne sredine i uvođenja energetski efikasnih sistema – ukazao je Đurić.

On je rekao da će na štandu Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novosađani moći da dobiju detaljne informacije o projektu zamene stolarije u cilju uštede energije.

– Grad Novi Sad je za projekte povećanja energetske efikasnosti ove godine obezbedio više od 70 miliona dinara i pozivam zainteresovane građane da konkurišu i obezbede 50 procenata sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domovima – poručio je Đurić.

On je rekao i da Novosadski sajam, uprkos različitim izazovima, uspeva da održi tradiciju, te profesionalno i uspešno organizuje sajamske manifestacije, od kojih većina ima međunarodni karakter.  Novosadski sajam je stekao ugled i van granica naše zemlje i postao je brend Novog Sada.

-Grad to prepoznaje, podržava i podstiče svoja preduzeća i ustanove da učestvuju na priredbama koje se organizuju – rekao je Đurić.

Generalni direktor Novosadskog sajam Slobodan Cvetković naglasio je da će ova sajamska kuća narednih dana biti lider u promociji lova i ribolova i najveće izložbe noviteta i opreme svetskog ranga, te da će biti održano niz događanja za najmlađe, ali i sve druge.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

U duhu zaštite životne sredine i Sajma ekologije, učesnici svečanog otvaranja zasadili su po jednu sadnicu pančićeve omorike, poznate po tome što uprkos osetljivosti na negativno delovanje čoveka u njenom prirodnom staništu, veoma dobro uspeva u zagađenim urbanim sredinama.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar